Procurorii din cadrul
Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial
Iasi, impreuna cu ofiteri ai
Directiei Generale Anticoruptie desfasoara cercetari intr-o cauza penala complexa, instrumentata in comun cu
Parchetul National Anticoruptie si
Centrul National Anticoruptie din
Republica Moldova, privind savarsirea unor infractiuni de coruptie referitoare la transportul de marfuri peste frontiera de est, transmite DNA intr-un comunicat de presa.
In cursul diminetii s-au desfasurat 27 de perchezitii la domiciliul unor persoane si in alte locatii aflate in judetele Iasi si Vaslui. Totodata, Centrul National Anticoruptie deruleaza o serie de activitati similare in Republica Moldova.
In cauza sunt vizate mai multe persoane, fata de 23 dintre acestea fiind dispusa inceperea urmaririi penale.
La actiune, procurorii beneficiaza de sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, Inspectoratului General al Politiei Romane si Serviciului Roman de Informatii.
Traficul rutier in Vama Albita, cea mai importanta de pe granita de est a Romaniei, este blocata in totalitate atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire, reprezentantii Politiei de Frontiera neputand preciza cand se va relua activitatea in punctul de trecere a frontierei.
UPDATE 12:00 - Trei
dube cu
mascati de la
DNA, care au descins la
Albita, au plecat din punctul vamal cu mai multi
suspecti, care urmeaza sa fie
audiati. Mai precis, 32 de invinuiti au fost luati de la Vama Albita si au fost dusi pentru audieri la Inspectoratul de Politie Judetean (
IPJ) Vaslui, acestia urmand sa ajunga la sediul Directiei Nationale Anticoruptie din Iasi. De mentionat faptul ca traficul a fost reluat in zona.
"Au fost facute perchezitii la peste 50 de adrese, unde au fost gasite sume de zeci de mii de euro. Banuim ca este o schema frauduloasa in complicitate cu colaboratorii din Romania. Sase colaboratori vamali si patru politisti de frontiera au fost dusi la sediul CNA de la Chisinau pentru audieri", a declarat procurorul Anticoruptie Eduard Harunjen.
La descinderea de pe partea moldoveneasca au participat peste 200 de procurori si ofiteri anticoruptie, potrivit
adevarul.md. Potrivit anchetatorilor, dosarul a pornit de la o cauza penala ce privea un caz de extorcare, schema fiind una complexa. Astfel, vamesii percepeau taxe cuprinse intre 50 si 100 de euro, de la soferii de microbuze, pentru a nu verifica pachetele trimise din strainatate. Vamesii din Romania colaborau strans cu cei din Republica Moldova.
UPDATE 10:02 - Potrivit primelor date din acheta,
vamesii din
Albita si cei din
Republica Moldova permiteau traficantilor sa faca naveta intre cele doua tari cu marfa de
contrabanda, mai precis
tigari. Acestia primeau bani pentru a face posibil traficul prin punctul de trecere a frontierei, potrivit Romania Tv. Dupa finalizarea perchezitiilor, potrivit comunicatului DNA, 23 de vamesi vor fi dusi la cercetari, acestia fiind urmariti penal pentru luare de mita.
Comentarii (0)