News Flash:

PERCHEZITII la sediul CJ Constanta si la locuinta lui Nicusor Constantinescu

19 Martie 2014
1658 Vizualizari | 0 Comentarii
Perchezitii au loc, miercuri dimineata, la sediul Consiliului Judetean (CJ) Constanta si la locuinta sefului institutiei, Nicusor Constantinescu, intr-un dosar instrumentat de DNA.

 Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii DNA - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, in perioada 2011-2013, a unor infractiuni asimilate celor de coruptie de catre functionari publici cu functii de conducere in plan local.

Astfel, miercuri dimineata, ca urmare a autorizarii de catre instanta competenta, au loc perchezitii in trei locatii din municipiul Constanta, intre care si doua sedii ale unor institutii publice.

"In acest moment, in cauza se efectueaza urmarirea penala prin raportare strict la fapte, nefiind inceputa urmarirea penala fata de vreo persoana", arata DNA.

Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile au loc la sediul Consiliului Judetean Constanta si la locuinta lui Nicusor Constantinescu.

Procurorii beneficiaza de sprijinul SRI si al Brigadei Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

In 15 ianuarie, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticoruptie din fata sediului institutiei si dus la audieri la DNA. In momentul in care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a incercat sa se opuna si a refuzat sa fie urcat in masina anchetatorilor, el reclamand ca se face un abuz intrucat a fost emis mandatul de aducere fara ca el sa fie citat si sa semneze citatia.

Constantinescu a fost audiat atunci la DNA timp de aproximativ o ora si jumatate, iar la iesirea din sediul institutiei a declarat ca va face plangere la Parchet pentru modul in care a fost ridicat, "ca un animal", de catre procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz si politie politica, el spunand ca este "jignitor" ce s-a intamplat.

Atunci, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Constantinescu, pentru sase infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora Nicusor Daniel Constantinescu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)", arata DNA.

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanta au anuntat, in 15 ianuarie, ca Nicusor Constantinescu are interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

O zi mai tarziu, Nicusor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanta pentru intreruperea interdictiei de a parasi tara pentru 30 de zile, cerere acceptata de procurorii anticoruptie, care au decis ca acesta poate parasi tara pana in 30 ianuarie, respectiv pentru o perioada de 15 zile. Potrivit reprezentantilor DNA Constanta, Nicusor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reiesit ca sufera de o afectiune severa si este necesar sa mearga la tratament la o clinica din strainatate. Ulterior, masura de intrerupere a interdictiei de a parasi tara a fost prelungita cu doua zile fata de termenul initial.

Tot in 16 ianurie, Nicusor Constantinescu a solicitat Judecatoriei Constanta ridicarea interdictiei de a parasi tara pentru toata perioada de 30 de zile, pe motiv ca sufera de "o boala grava" si trebuie sa mearga la tratament in SUA, unde si-a facut programari la mai multe institute, el obtinand deja viza de la ambasada. In 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdictiei de a parasi tara formulata de Nicusor Constantinescu a fost respinsa de Judecatoria Constanta, fara a mai exista o alta cale de atac.

Nicusor Constantinescu a plecat in 23 ianuarie in Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigatii medicale, el reintorcandu-se in tara in 30 ianuarie.

Nicusor Constantinescu se afla la cel de-al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, castigand alegerile din iunie 2012 cu peste 60 la suta din voturi.

Nicusor Constantinescu, in varsta de 47 de ani, a intrat in politica in anul 2000, cand a candidat pentru functia de consilier local, fiind in echipa cu Radu Mazare, care avea sa castige Primaria.

Patru ani mai tarziu, Constantinescu a devenit presedinte al Consiliului Judetean din partea PSD, functie pe care avea sa o pastreze si in 2008, dar si in 2012, cand a fost reales.

Potrivit declaratiei de avere postate pe site-ul CJ in iunie 2013, Constantinescu detine mai multe terenuri intravilane, unul in Constanta, in suprafata de 1.117,35 metri patrati, dobandit in 2002/2003, altul tot in Constanta, suprafata 246,45 metri patrati, dobandit in 2006, 2.000 de metri patrati la Mila 23, in Tulcea, achizitionati in 2000/2001 si un teren de 1.123 metri patrati in comuna Voluntari, judetul Ilfov, dobandit in 2005. Toate aceste terenuri sunt detinute in mod egal impreuna cu sotia sa. De asemenea, el mai detine 4 la suta dintr-un teren de 24,16 metri patrati in Bucuresti si tot 4 la suta dintr-un teren de 35,62 metri patrati, tot in Bucuresti, ambele intravilane.

Nicusor Constantinescu mai are, impreuna cu sotia sa, doua imobile - o casa de locuit in Constanta, in suprafata de 360 de metri patrati, dobandita in 2002, si una in Bucuresti, de 185 metri patrati, dobandita in 2013. De asemenea, el a donat baiatului sau o casa de vacanta din Piatra Neamt, de 448 metri patrati, dobandita in 2007, si un teren de 335 de metri patrati, dobandit in 2005, iar fetei i-a donat o alta casa din Bucuresti, dobandita in 2005, in suprafata de 266 de metri patrati.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta mai detine cinci autoturisme: un Aro 304, un Jaguar, un VW Golf, un Fiat si un Land Rover, dar si o treime dintr-o salupa de agrement.

Totodata, mai are tablouri, colectie de timbre, bijuterii, numismatica, obiecte si mobilier vechi, obiecte de arta, dobandite intre 1990 si 2011, a caror valoare nu o poate aprecia.

El mai are un depozit bancar de 987.000 de dolari si un cont de 5.558 de dolari. Nicusor Constantinescu mai are actiuni la SC Xenoti SRL- 25 la suta, SC Conpress Group - 24 la suta, SC Royal Distribution Services - 7,5 la suta, SIF Transilvania - 0,03 la suta, SC Concordia Press - 12,5 la suta, SC Sigma Trading - 15,33 la suta, SC Ideea Contrast - 33 la suta, SC Comtext SA - 6,03 la suta si SC Oltenia - 0,03 la suta. Mai detine doua imprumuturi, unul de peste 100.000 de lei catre SC Xenoti SRL si altul catre o persoana fizica de 200.000 de euro.

Nicusor Constantinescu a fost trimis de doua ori in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in cursul aceluiasi an - 2008. In primul dosar, din octombrie 2008, este acuzat, alaturi de alte 36 de persoane, intre care si primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, in legatura cu restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza, fapte prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro. In al doilea dosar, din decembrie 2008, este acuzat de un prejudiciu de peste un milion de euro, in urma Contractului de Implementare a Masurii ISPA.

nicusor constantinescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1280 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037067 (s)