vineri, 29 martie, 2024

Performanta notabila! Romanii care muncesc in strainatate au trimis in tara o suma URIASA

Distribuie:

Publicat:

Romanii plecati in strainatate au reusit o performanta notabila. Pe parcursul anului trecut, acestia au trimis in tara aproape 5 miliarde de dolari.

Este, practic, un record al ultimului deceniu, dupa cum arata, un raport al Bancii Mondiale. Banii se regasesc in consum, dar si in piata imobiliara, pentru ca cei mai multi cumpara case pentru batranete.

Dan si Cristina, ca bucatari in Florida, de 6 ani, trimit si acasa, in judetul Brasov, cam 700 de dolari pe luna. Copiii lor, de 6 si 10 ani, au ramas in grija bunicilor.

Cuplul a pus insa deoparte si bani pentru o casa noua.

Reporter: Ati facut o socoteala, cam cati bani au trimis ei in tara? 
Cuplu: Asa o medie, daca intr-un an castiga 35.000, ori 7, mai mult…cat ar veni, 280.000 de lei.

Romanii din strainatate cheltuiesc cel mai mult pentru copii si pentru a-si lua aici locuinte pe care le vad ca investitii sigure si rentabile.

 

De pilda intr-un ansamblu rezidential din Brasov, jumatate dintre clienti sunt din diaspora.

Cristina Tirea: Undeva la 10 – 15% spre 20% merg cu plata cash, iar cel mai mare procent il reprezinta cei care, totusi, aleg varianta rate. Cu un avans de 20.000 – 30.000 de euro se gandesc oarecum sa-si asigure batranetea.

Razvan Voicu a lucrat mult in Italia. La intoarcerea in tara si-a luat o garsoniera iar acum negociaza cu vecinul sa o cumpere si pe a lui.

Razvan Voicu: O fac, o inchid si plec la munca din nou in Italia. Ca sa poti sa termini investitia. Si pe viitor vreau sa mai cumpar si alte locuinte si poate, impreuna cu familia mea, sa ne deschidem o mica afacere in Romania .

Romanii plecati afara par sa aiba un comportament de economisire mult mai bun decat al celor ramasi acasa. Asta daca ne luam dupa cati bani au reusit sa trimita acasa anul trecut. Iata aceasta crestere pana la aproape 5 miliarde de dolari.

Daca diaspora noastra numara neoficial vreo 5 milioane de persoane, reiese ca au trimis acasa in jur de o mie de dolari fiecare. Este cea mai mare suma din ultimii 10 ani, cu aproape un miliard si jumatate in plus fata de recordul pe care-l aveam pana acum, cel din 2013, arata datele Bancii Mondiale.

 

Dragis Cabat, analist financiar: “Banii astia in mod direct fac un bine economiei in sensul ca suplinesc lipsa investitiilor publice pe care le face – sau pe care nu le face de fapt – Guvernul. Banii astia se duc pe rand, mai intai in consum si dupa aceea in investitii.

In Tara Oasului, casele impozante stau mai mult goale. Doar parintii mai sterg praful, pana le sosesc acasa copiii. Care, din banii stransi in Anglia ori Franta, vin vara si continua lucrarile. Dochita Mon are 67 ani si 3 baieti.

Dochita Mon: “Aici e plita, dar nu stiu s-o aprind, trebuie sa apesi pe butoane, dar eu am jos. Aici au vase care primesc numai la asta. Sunt vasele lui. Zice mama foloseste, cei tineri mai folosesc. Au de toate aici.”

Pe de alta parte analistii financiari spun ca acesti bani aruncati in consum au contribuit si la cresterea inflatiei care a atins luna trecuta 4 la suta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img