joi, 28 martie, 2024

PERICOL IMINENT pentru Uniunea Europeana! Planul ASCUNS al lui Vladimir Putin: “Vrea sa ne divizeze”

Distribuie:

Publicat:

Moscova nu pare sa aiba ambitii teritoriale in Europa, dar “vrea sa ne demoralizeze si sa ne divizeze”, pentru ca presedintele Vladimir Putin “sa nu intampine obstacole” in actiunile sale din Rusia si in sfera de influenta a acesteia, a declarat luni, prin videoconferinta la Bucuresti, Mark Galeotti, expert in Rusia al Institutului pentru Relatiile Internationale de la Praga. 

“Nu vad dovezi ca Rusia are ambitii teritoriale in Europa“, a spus Galeotti, care a precizat, de exemplu, ca interventia Moscovei in Ucraina a fost in principal “un act politic”, pentru a pune presiune asupra Kievului.

Moscova “vrea sa ne demoralizeze si sa ne divizeze”, pentru ca Vladimir Putin “sa nu intampine obstacole” in actiunile sale in Rusia si in sfera de influenta a acesteia, a spus Galeotti, in cadrul unei dezbateri despre politicile de securitate si militare ruse, organizata la Bucuresti de ESGA (Experts for Security and Global Affairs Association). 

Limita ambitiilor lui Putin este mentinerea controlului asupra fostului spatiu sovietic, a adaugat el. 

“Cred ca Rusia stie ca NATO nu poate fi combatuta militar. Doar trupele NATO ale Europei, fara militari americani sau canadieni, sunt mai numeroase decat ale Rusiei. E adevarat, multe sunt din Turcia, ceea ce ma ingrijoreaza”, a mai declarat Galeotti. 

In acest context, strategia Rusiei este de a diviza Europa, iar pentru asta apeleaza la operatiuni subversive, atacuri cibernetice sau actiuni de dezinformare, a subliniat el. 

“Ce face Rusia este o gherila geopolitica. Si-a dat seama ca este in concurenta cu Occidentul si ca acesta este mai puternic”, asa ca Vladimir Putin vrea sa exploateze punctele vulnerabile din democratiile europene, a atras al atentia. 

“Rusia poate foarte rar sa creeze probleme in Occident, dar le poate pe exploata pe cele existente (…) Rusia foloseste orice mijloace pe care le are la dispozitie (…) Nu exista niciun aspect al societatii ruse care sa nu poata fi folosit de stat in scopuri proprii”, a spus Galeotti. 

El a sustinut ca statul rus utilizeaza uneori, in acest sens, inclusiv grupuri de crima organizata, servicii secrete, media straine, agentii de propaganda, think-tank-uri, persoane individuale sau oligarhi “care din cand in cand actioneaza ca agenti rusi”.

“Este vorba de o campanie care nu e clar coordonata de la centru. Rusia mizeaza (inclusiv) pe actiuni individuale. Oamenii fac lucruri despre care cred ca sunt pe placul Kremlinului (…) Daca au succes, Kremlinul se poate implica si sustine (…) Este dificil pentru noi, pentru ca nu este un plan global”, ci exista multe persoane sau institutii care desfasoara diverse actiuni, a evidentiat Galeotti. 

El a spus ca Vladimir Putin vrea sa demonstreze ca Rusia este in continuare o mare putere si ca este invitata la masa discutiilor in orice chestiune internationala, doar ca acest lucru se face cu costuri foarte mari pe termen lung. 

Rusia nu isi poate permite cheltuielile cu operatiunile externe si cu dezvoltarea militara interna din acest moment, a subliniat analistul. 

“Putin foloseste armata ca instrument de diplomatie coercitiva si pentru a ne tine ingrijorati”, a mai declarat el. 

Raspunzand unei intrebari privind ce ar trebui sa faca Bucurestiul in acest context, el a recomandat ca Romania sa isi intareasca apararea impotriva manipularii din partea Rusiei, sa se ocupe de problema coruptiei, care poate fi exploatata de Moscova, si sa construiasca relatii mai bune si sa consolideze solidaritatea cu tarile din Europa Centrala, “pentru ca este crucial”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img