sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pericolele nebanuite ale smartphone-ului

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la ”McCombs School of Business,” de la Universitatea din Texas, au realizat un studiu care arata legatura dintre cognitie si capacitatea de concentrare si prezenta telefoanelor mobile in imediata apropiere.

Adrian Ward, impreuna cu colegii lui, au efectuat o serie de experimente la care au participat aproape 800 de persoane in incercarea de a masura, pentru prima data, cat de bine se pot completa sarcini care necesita concentrare atunci cand telefoanele sunt in apropiere chiar si fara sa fie utilizate, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Intr-un experiment, participantii au fost instruiti sa isi plaseze telefoanele mobile in mai multe locuri, precum pe birou cu ecranul in jos, in buzunar sau in rucsac sau in alta camera. Toti au fost rugati sa dea telefonul pe silentios.

Cercetatorii au descoperit ca participantii care aveau telefoanele in alta camera s-au descurcat semnificativ mai bine decat cei care aveau telefoanele pe birou. De asemenea, s-au descurcat mai bine decat cei care aveau telefoanele in rucsac sau in buzunar, dar intr-o mai mica masura comparativ cu cei care aveau smartphone-urile la vedere.

Aceasta descoperire sugereaza ca simpla prezenta a dispozitivului reduce capacitatea cognitiva, chiar daca oamenii au impresia ca se concentreaza pe sarcina data. Ward precizeaza ca „observam o tendinta liniara care sugereaza ca pe masura ce smartphone-ul devine mai vizibil, capacitatea cognitiva a participantilor scade. Mintea ta constienta nu se gandeste la smartphone, dar procesul care  cere sa nu te gandesti la ceva foloseste din resursele cognitive”.

Intr-un alt experiment, cercetatorii au chestionat participantii cu privire la dependenta de telefon, dorind sa vada cum aceasta poate afecta capacitatea cognitiva. Apoi, au primit teste care sa le solicite capacitatea cognitiva, observandu-se ca cei care erau mai dependenti de telefon au avut scoruri mai slabe decat cei mai putin dependenti, dar doar daca telefonul era la vedere sau in buzunar/rucsac, astfel, cercetatorii au indicat si cu ajutorul acestui experiment ca „simpla prezenta a telefonului este suficienta pentru a reduce capacitatea cognitiva”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img