marți, 23 aprilie, 2024

Pericolul ce se ASCUNDE in spatele ALUNITELOR de pe corp. Medicii ne AVERTIZEAZA

Distribuie:

Publicat:

Nu neglijati alunitele, nu amanati vizita la dermatolog si, in niciun caz, nu recurgeti la tratamente luate la intamplare, in speranta ca micile formatiuni cafenii de la nivelul pielii vor disparea fara urma. Asa suna avertismentele specialistilor din echipa “Dr. Leventer Centre”, condusa de doctorul de top, Mihaela Leventer. 

In special acum, dupa sezonul estival, cand unele formatiuni ar putea fi modificate dupa expunerea indelungata la soare, sfaturile care urmeaza sunt de mare folos.

“Nu este bine sa apelam la leacuri babesti si nici la medicamente neindicate de medicul dermatolog. Dintre cele mai frecvente greseli cu care romanii ajung la cabinet, as mentiona legarea unei excrescente cutanate cu un fir de ata sau de par, ca sa o rupa si sa dispara, aplicarea de rostopasca, de varza, de propolis sau de aloe, plante percepute ca benefice. As vrea ca romanii sa uite toate aceste greseli – care se pot dovedi fatale – si sa retina, in schimb, ca diferenta dintre leziuni cu risc de cancer sau chiar canceroase, si cele fara risc, este de multe ori foarte fina. Numai dermatologul poate stabili diagnosticul si apoi tratamentul potrivit” avertizeaza Mihaela Leventer, potrivit doctorulzilei.ro. 

Cele mai periculoase alunite apar la varsta adulta, iar persoanele care se confrunta cu adevarate explozii de pete cafenii, dupa expunerea la soare, de exemplu, ar trebui sa stie ca exista semne clare care trebuie sa le trimita la dermatolog. “Alunitele denumite medical NEVI sunt considerate periculoase, cu potential de transformare intr-un melanom, daca au dimensiuni de peste 6 mm, cresc rapid, isi schimba culoarea sau conturul si au un aspect particular, de multe ori diferit de celelalte alunite de pe tegumentul aceleiasi persoane. Deoarece semnele de alarma sunt de cele mai multe ori discrete si greu de interpretat de catre un neavizat, cel mai bine este ca periodic fiecare persoana sa-si controleze pielea la specialistul dermatolog” explica expertii “Dr Leventer Centre”.

In functie de aspectul lor, alunitele ar trebui monitorizate la 3-6 luni sau o data pe an. Vizitele periodice la medic cresc sansele de depistare precoce a unei afectiuni maligne si de tratare cu sanse mari de vindecare. Interventiile chirurgicale nu agraveaza situatia, in ciuda mitului ca “nu trebuie sa umblam la alunite”.

“Intalnim adesea alunite pe scalp, talpi, maini si zona genitala, aceste leziuni fiind mai greu de urmarit si mai usor de traumatizat. Acesta este si motivul pentru care adesea se recomanda indepartarea lor chirurgicala si verificarea lor prin biopsie. Operatia nu comporta niciun risc pentru pacient. Alunitele nu se malignizeaza din cauza operatiei ci este doar indepartat un risc. Nu se recomanda arderea cu electrocauterul sau laserul pentru ca aceste metode nu permit efectuarea examenului histopatologic, singurul care probeaza caracterul benign sau malign al unei leziuni” , aflam de la dermatologii centrului din Bucuresti.

Un studiu de ultima ora al cercetatorilor americani de la Harvard Medical School a evidentiat faptul ca desi persoanele care au mai mult de 50 de alunite au un risc crescut de cancer, nici cele care au mai putine nu sunt ferite de afectiuni maligne. Ba mai mult, acestea din urma sunt in pericol de a dezvolta forme de cancer mult mai agresive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img