vineri, 29 martie, 2024

Persoane retinute pentru evaziune fiscala si spalare de bani

Distribuie:

Publicat:

Politistii din Cluj au efectuat 40 de perchezitii, in Bucuresti si in 6 judete, la persoane banuite ca ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6.500.000 de lei prin evaziune fiscala, spalare de bani, transmitere fictiva a partilor sociale detinute intr-o societate. Sapte persoane au fost retinute pentru 24 de ore, urmand a fi prezentate magistratilor, cu propunere de arestare preventiva, fiind instituit sechestru asigurator pe 68 de autovehicule si un imobil.

La data de 22 februarie a.c., politistii Inspectoratului de Politie Judetean Cluj, cu sprijinul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, au efectuat 40 de perchezitii domiciliare, in Bucuresti si in judetele Cluj, Maramures, Mures, Bistrita-Nasaud, Satu-Mare si Alba.

Activitatile s-au desfasurat in cadrul unui dosar penal aflat in supravegherea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, in care se fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor  de evaziune fiscala in forma agravata, spalare de bani, transmitere fictiva a partilor sociale detinute intr-o societate, in scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.
 
In cadrul activitatilor, au fost identificate si indisponibilizate sume in privinta carora exista suspiciunea ca provin din infractiuni, respectiv 277.450 de lei si 6.000 de euro.

Totodata, s-au aplicat masuri asiguratorii pe conturi bancare, pe bunuri mobile si imobile  (68 de autovehicule si un imobil), in valoarea totala de 3.622.927 de lei.

Politistii au descoperit si ridicat inscrisuri contabile, stampile, unitati fizice de stocare a datelor in sistem informatic, laptop-uri si unitati centrale si carduri bancare.

Sapte persoane, cu varste cuprinse intre 26 si 44 de ani, din judetele Cluj, Bihor si Timis, au fost retinute pentru 24 de ore, urmand a fi prezentate magistratilor, cu propunere de arestare preventiva.

Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2012 –2016, reprezentantii unor societati comerciale cu obiect de activitate construirea si intretinerea drumurilor publice, ar fi creat un mecanism de fraudare a bugetului de stat.

Acesta ar fi avut la baza inregistrarea in evidenta contabila a unor achizitii  si operatiuni fictive de bunuri si prestari servicii de la mai multe firme cu un comportament de tip „fantoma”, in scopul deducerii frauduloase a taxei pe valoare adaugata si pentru diminuarea  impozitului pe profit aferent.

Prejudiciul  cauzat bugetului general consolidat al statului este de 6.600.000 de lei.

La activitati au participat politisti din toate judetele in care s-au efectuat perchezitii domiciliare, precum si jandarmi.

Actiunea s-a desfasurat cu sprijinul inspectorilor antifrauda din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala si a beneficiat de suportul informativ si tehnic al Serviciului Roman de Informatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img