sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pesta porcina confirmata in localitatea vasluiana Puscasi

Distribuie:

Publicat:

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză în data de 12.10.2020 suspiciunea de pestă porcină africană la un porc domestic dintr-o gospodărie proprie din localitatea Pușcași, comuna Pușcași. Localitatea nu se află în zona afectată a unui caz de pestă porcină africană la mistreț sau în zona de restricție a unui focar de pestă porcină africană la porcul domestic.

Dupa confirmarea diagnosticului, astăzi, 13.10.2020, la solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor şi a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în caz de suspiciune de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici.

Facem apel pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor, reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea bolii. Animalele moarte sau ucise ca urmare a pestei porcine africane vor fi despăgubite conform H.G. 1214/ 2009.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img