vineri, 29 martie, 2024

Peste 100 de cazuri noi de rujeola. Cum o recunosti: simptome si complicatii

Distribuie:

Publicat:

Rujeola face tot mai multe victime. Ministrul Sanatatii a anuntat ca va relua campania de vaccinare cu vaccinul ROR. Cum recunosti rujeola, simptome si tratament

102 cazuri noi de rujeola au fost confirmate in 12 judete si in Bucuresti, in perioada 15 – 19 aprilie, potrivit datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat va fi reluata campania de informare si vaccinare ROR, ca urmare a cresterii numarului de cazuri de rujeola inregistrate in ultima perioada.

Rujeola la copii nevaccinati
Cele 102 cazuri nou confirmate de rujeola au fost inregistrate in Mehedinti – 40; Buzau – 19; Teleorman – 11; Galati – 8; Prahova – 7; Constanta – 6; Bucuresti, Ilfov – cate trei cazuri; Braila, Calarasi, Dambovita, Harghita, Ialomita – cate unul.

Cele mai multe cazuri s-au inregistrat, de la inceputul epidemiei, la copiii nevaccinati.

Simptome rujeola, cum o recunosti
Simptomele rujeolei apar dupa 10-12 zile de la momentul infectarii .Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ doua saptamani dupa ce copilul a fost infectat. Rujeola incepe sa se manifeste prin ochi rosii, secretii nazale, tuse si febra mare, dupa care apare eruptia cutanata. 

Etape simptome rujeola: 

Perioada de incubare – incepe cu momentul infectarii si dureaza aproximativ 11 zile, timp in care nu apare niciun simptom.

Instalarea simptomelor prodromale (care anunta aparitia bolii)-congestie nazala, tuse, febra. Se manifesta timp de aproximativ trei zile si sunt insotite de pete albe mici (pete Koplik), care apare in interiorul gurii. Copiii devin contagiosi cu patru zile inainte de inceperea eruptiilor cutanate si pot transmite boala timp de patru zile dupa ce eruptiile apar, ceea ce inseamna ca din aceasta etapa boala devine contagioasa. 

Prezenta eruptiei cutanate – apar mici pete rosii pe fata, incepand cu linia parului si in spatele urechilor, dupa care se raspandesc pe gat, corp, brate, maini si picioare. Dupa aparitia eruptiilor cutanate, febra poate depasi 40 de grade Celsius. Dupa cateva zile, febra se reduce si eruptiile cutanate dispar. 

Rujeola, boala foarte contagioasa 
Virusul rujeolic traieste in secretiile nazale si faringiene ale persoanei infectate. Prin urmare, se poate raspandi la alte persoane prin tuse si stranut. Virusul poate trai timp de pana la doua ore in aer sau pe diferite suprafete, deci este foarte important sa pastrezi distanta de persoanele infectate si sa nu-ti atingi ochii, nasul si gura cu mainile. Persoana infectata poate raspandi virusul fara sa fie constienta de acest lucru, avand in vedere ca boala poate fi transmisa cu 4 zile inainte de aparitia eruptiilor cutanate. 

Prevenire rujeola – vaccinul ROR
Rujeola poate fi prevenita printr-un vaccinare care ofera imunitate pe tot parcursul vietii. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizarii impotriva a trei boli infectioase care dau si numele vaccinului: rujeola, oreion si rubeola.O doza de vaccin ROR ofera o protectie de aproximativ 93% impotriva rujeolei, iar doua doze au o eficacitate de 97%. 

Conform Calendarului National de Vaccinare, in Romania se recomanda administrarea a doua doze de vaccin ROR copiilor, dupa cum urmeaza: 

Prima doza – la un an 

A doua doza intre 5 si 7 ani 

In acest moment, vaccinurile pentru rujeola disponibile sunt: M-M-RVAXPRO, PRIORIX PRIORIX-TETRA.

Rujeola – Complicatii
In general, rujeola sau pojarul are o evolutie usoara spre medie. Cu toate acestea, este considerata boala eruptiva care se soldeaza cu cele mai multe complicatii. Printre acestea se numara:

suprainfectari la nivelul sistemului respirator (angina acuta pultacee, laringita, bronsita, bronsiolita, pneumonie, bronhopneumonie)

afectarea inimii (miocardita, pericardita), de conjunctivite purulente, stomatite, otite, oto-mastoidite

encefalita (virusul ajunge inclusiv la nivelul sistemului nervos).

o complicatie foarte rara (1 caz la 100.000 de infectii) este panencefalita sclerozanta, care apare la cativa ani (3-7 ani) distanta dupa infectia cu virusul rujeolic prin persistenta acestuia la nivelul sistemului nervos. Boala este foarte grava si se finalizeaza de cele mai multe ori cu deces in lunile/anii ce urmeaza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img