miercuri, 17 aprilie, 2024

Peste 11 milioane euro pentru diagnosticarea si tratarea tumorilor maligne, in zona de granita dintre Romania si Serbia

Distribuie:

Publicat:

Contractul de finantare a proiectului pentru imbunatatirea diagnosticarii si tratarii tumorilor maligne in zona de granita dintre Romania si Serbia, a fost semnat, urmand ca cele trei spitale implicate sa ofere anual circa 400.000 de consultatii.

Proiectul isi propune dezvoltarea unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacientii cu cancer, avand un buget total de 11,7 milioane de euro, din care 10 milioane de euro fonduri europene. Obiectivul principal vizeaza incurajarea colaborarii in domeniul oncologiei intre institutiile medicale din aria eligibila a Programului pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne si eficiente pentru pacienti. Proiectul este derulat in Romania de catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ”Pius Brinzeu” din Timisoara, ONCOGEN si Spitalul Judetean de Urgenta Resita, iar in Serbia de catre Spitalul General Požarevac si Ministerul Sanatatii, se arata intr-un comunicat al Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
Obiectivele specifice ale proiectului se refera la imbunatatirea si modernizarea metodelor de diagnosticare a cancerului prin:
– extinderea colaborarii intre spitalele din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia prin implementarea aplicatiilor de telediagnostic si modernizarea echipamentelor informatice;

– implementarea unei noi platforme software specializate, care sa permita schimbul rapid de informatii intre medicii oncologi;
– modernizarea metodelor de tratament chirurgical si schimbul de informatii intre specialisti;
– dezvoltarea fundamentarii pe baze de date a tratarii cancerului, pentru a ameliora calitatea diagnosticului si a creste speranta de viata a pacientilor.
De rezultatele obtinute va beneficia in principal populatia din zona de granita a ambelor tari, cele trei spitale implicate in proiect oferind anual aproximativ 397.000 consultatii.
Acest proiect contribuie la realizarea obiectivului specific 2: Cresterea potentialului ariei programului pentru o crestere favorabila incluziunii, pe baza imbunatatirii calitatii vietii tuturor rezidentilor de pe cele doua parti ale granitei prin actiuni comune, in special pentru imbunatatirea accesului populatiei la servicii medicale, servicii sociale, servicii ce sprijina accesul la invatamantul primar moderne si eficiente, din cadrul Axei Prioritare 1: Promovarea ocuparii fortei de munca si imbunatatirea serviciilor de baza pentru o crestere favorabila incluziunii.
Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia continua finantarea cooperarii transfrontaliere in zona de granita romano-sarba, prin intermediul Instrumentului de Asistenta pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene si al guvernelor celor doua state.
Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezinta finantare nerambursabila din fondurile Uniunii Europene. Aria eligibila a Programului este constituita din judetele Timis, Caras Severin si Mehedinti (din Romania) si districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).
Romania indeplineste in continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice), Autoritatea Nationala fiind stabilita in cadrul Ministerului Integrarii Europene – Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Tehnic Comun este organizat la Timisoara, in cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara, fiind sprijinit de Antena STC stabilita la Vršac, Republica Serbia. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de catre Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi din Romania, iar atributiile de certificare vor fi indeplinite de catre Autoritatea de Management. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img