joi, 25 aprilie, 2024

PESTE 200 METRI CUBI DE MATERIAL LEMNOS CONFISCAT DE POLIŢIŞTI ÎN CADRUL UNOR VERIFICĂRI LA UNITĂŢI ECONOMICE DAR ŞI A CONTROALELOR ÎN TRAFIC

Distribuie:

Publicat:

În perioada 19.01 – 21.01.2022, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune "Scutul Pădurii", poliţişti din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică -Biroul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, cu sprijinul Direcţiei Silvice Suceava, au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la două societăţi comerciale, ambele cu sediul social în localitatea Vicovu de Sus, judeţul Suceava.

La una dintre societăţile verificate, în urma efectuării balanţei dintre stocurile scriptice raportate in SUMAL 2.0 şi stocurile faptice de material lemnos inventariate, echipa de control a constatat faptul că unitatea deţine in depozitul societăţii din localitatea Vicovu de Sus, cantitatea de 220,98 mc buştean gater molid fără documente care să ateste provenienţa legală. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societăţii conform legislaţiei silvice în vigoare.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a unităţii, aplicându-se 2 sancţiuni contravenţionale in valoare de 30.000 lei, conform art.19 alin. (1), lit. d) si art. 21, lit. b) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantităţii de 220,98 mc buştean gater molid. Materialul lemnos a fost predat in custodie Ocolului Silvic Putna, fiind transportat cu mijloacele auto ce aparţin Direcţiei Silvice Suceava în depozitul din localitatea Putna, judeţul Suceava.

La cealaltă unitate economică verificată, echipa de control a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societăţii conform legislaţiei silvice în vigoare, aplicându-se o sancţiune contravenţională in valoare de 5.000 lei, conform art. 21, lit. b) din Lg. 171/2010.

Totodată, au fost intensificate şi controalele în trafic, fiind identificate mai multe vehicule care transportau material lemnos cu încălcarea prevederilor legale.

Astfel, patrula de siguranţă publică din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, aflându-se în punct fix la intersecţia dintre DN17A şi D.C. Suceviţa, a efectuat semnal regulamentar de oprire unei autoutilitare care transporta material lemnos şi se îndrepta dinspre com. Suceviţa, către com. Marginea, jud. Suceava.

În continuare, s-a procedat la interogarea aplicaţiei SUMAL Control, constatându-se astfel că, pentru mijlocul de transport, la data de 21.01.2022, nu a fost generat vreun aviz de însoţire pentru materialele lemnoase transportate, fapt pentru care autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde, personalul silvic a procedat la inventarierea materialului lemnos, constatându-se că autoutilitara era încărcată cu cantitatea de 4,2 mc lemn foc răşinoase din specia molid.

În cauză, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a şoferului conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) din Lg. 171/2010 şi măsura complementară a confiscării cantităţii de 4,2 mc material lemnos, care a fost predat în custodia personalului silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Tot la data de 21.01.2022, orele 15:30, lucrătorii din cadrul compartimentului rutier al Poliţiei municipiului Vatra Dornei, în baza informaţiilor obţinute, au oprit pe str. Podu Verde, o autoutilitară condusă de un bărbat din com. Ciocăneşti, jud. Suceava.

S-a procedat la verificarea autoutilitarei constatând că transporta material lemnos lemn de foc, răşinoase, pentru care nu deţinea niciun fel de document de provenienţă şi transport. Acesta a fost condus la sediul Ocolului Silvic Vatra Dornei, unde s-a procedat la măsurarea de către lucrătorii silvici, constatându-se că transporta cantitatea de 4,17 mc lemn de foc.

Materialul lemnos a fost confiscat şi predat în custodia Ocolului Silvic, iar conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional conform art. 19, alin. 2, lit. a din Legea 171/2010.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img