sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Peste 80% dintre oameni au aceasta substanta nociva in organism

Distribuie:

Publicat:

Dincolo de chimicalele pe care le regasim aproape în orice produs alimentar, celebrele E-uri si celebrii coloranti, mai exista si BPA(Bisfenol A) un compus chimic pe care îl gasim în recipientele din plastic.

BPA, pericolul din ambalaj

BPA se gaseste în sticlele cu apa minerala, sucuri sau apa plata, dar si în hrana procesata. Riscul de a îngera acest compus chimic este urias, mai ales daca produsele respective sunt lasate la caldura, avertizeaza medicii. Substanta care se regaseste în compozitia recipientelor (caserole, cutii de iaurt, sticle de plastic) interactioneaza cu sistemul endocrin si controleaza eliberarea hormonilor în organism. Are proprietati identice cu estrogenul si influenteaza foarte tare structura hormonala a fiecaruia, indiferent de sex.

Bisfenolul A poate perturba procesul de crestere la copii si este legat de bolile cardiovasculare si nivelurile anormale ale enzimelor. Acest compus este periculos mai ales pentru adolescenti. Tentativele de a diminua expunerea la BPA nu au fost eficiente, deoarece chimicalele acestea sunt peste tot, iar cei mai multi producatori nu pot concepe ambalaje fara sa le foloseasca. În anul 2015, conform The European Food Safety Authority, publicul nu constientizeaza care este riscul la care se expune cand consuma anumite produse. The American Food and Drug Administration a ajuns la concluzia ca unele alimente depasesc cantitatea normala de BPA.

„Nu se stie, deocamdata, ce se poate întampla odata cu expunerea la o doza mica de BPA, deoarece este destul de greu sa faci aceste studii, dar atata timp cat ramane incert acest lucru, autoritatile recomanda evitarea alimentelor procesate si ambalate, evitarea conservelor si o alimentatie bazata pe produse proaspete, fara a reîncalzi portiile în containere ce pot avea acest compus chimi”, sustine Tamara Galloway, profesor de ecotoxicitate la Universitatea din Exeter 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img