joi, 18 aprilie, 2024

Pesticidul din fructe care ataca ficatul si rinichii, avand efect cancerigen

Distribuie:

Publicat:

Scandalul cu privire la pesticidul imazalil, prezent in citrice, se pare ca nu este tocmai o descoperire recenta. Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, fost manager al Institutului de Cercetari Alimentare, sustine ca despre acest pesticid se stia de mult timp ca reprezinta un pericol pentru consumatori.

Cercetatorul Mencinicopschi sustine ca inclusiv domnia sa a dat, de a lungul timpului, interviuri si declaratii despre prezenta acestui pesticid pe citrice: „Avertizam inca de atunci ca, practic, comerciantii sunt oarecum acoperiti, chiar si pentru marfa vrac, pentru ca, potrivit legislatiei, daca exista ambalaj unic pe care sunt mentionate substantele, acesta ramane in magazie, ceea ce pune consumatorul in imposibilitatea de a sti ce substante sunt prezente pe citricele cu pricina. Doar fructele in ambalaj unic sau la plasa au eticheta proprie. Ideea de baza este sa nu folosim sub nicio forma coaja citricelor. Este stiut ca multe gospodine au tot felul de retete ce includ coaja de citrice, dar trebuie renuntat la acest obicei. Imazalilul ataca ficatul si rinichii si are efect cancerigen si mutagen. Pentru a va proteja, trebuie sa spalati coaja fructelor inainte de a le consuma miezul”.

La randul sau, directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Paul Anghel, avertizeaza consumatorii sa citeasca foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpara, pentru ca unele dintre acestea sunt conservate cu imazalil, o substanta foarte periculoasa, folosita pentru combaterea bolilor la plante, dar a carei utilizare in agricultura este interzisa de legislatia UE. „Cititi cu atentie eticheta produselor pe care doriti sa le achizitionati si e bine sa stiti ca portocalele si citricele conservate cu imazalil sunt foarte periculoase pentru consumul uman. Thiabendazol-imazalil sau E233, care acopera coaja citricelor, este folosit pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicida”, afirma Paul Anghel, prezentand si o eticheta de citrice provenite din Turcia, pe care este mentionata substanta.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca din anul 2016 si pana in prezent nu au fost inregistrate depasiri ale nivelului maxim admis pentru imazalil in citrice. Potrivit specialistilor, acesta este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate in Romania si a carui folosire este admisa inca din 2012 in 24 de state membre ale Uniunii Europene. Autorizarea folosirii acestui pesticid expira abia la 31 decembrie 2021. Limitele maxime admise de imazalil in si pe produsele alimentare sunt stabilite in Regulamentul nr. 396/2005 (CE) privind nivelurile maxime de pesticide MRL in si pe produsele alimentare si furaje de origine vegetala si animala, cu modificarile si completarile ulterioare (limita maxima admisa pentru citrice este de 5 mg/kg). „In 2016 si in 2017 nu au fost inregistrate depasiri ale nivelului maxim admis pentru aceasta substanta in citrice. La aceasta data, din informatiile derulate prin SRAAF nu reiese existenta unui risc pentru sanatatea consumatorilor cu privire la prezenta imazalilului in citrice”, mai precizeaza ANSVSA, potrivit taifasuri.ro. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img