joi, 28 martie, 2024

PET-CT în contract cu CNAS, cu echipamente unice în România, la SANADOR

Distribuie:

Publicat:

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT) este o investigație imagistică de medicină nucleară, extrem de utilă în diagnosticul de mare precizie al cancerului, dar și în unele afecțiuni neurologice, cardiovasculare sau endocrine. Examinarea PET-CT poate localiza și diagnostica timpuriu, cu mai mare acuratețe decât orice investigație convențională, atât cancerul, cât și demența, epilepsia sau afectarea miocardului.

Investigația PET-CT folosește tehnologie de ultimă generație, ultraperformantă, pentru a produce o hartă a structurii și a funcției corpului uman. Metabolismul celular este evidențiat în cadrul examinării PET-CT pentru a obține informații despre funcționarea organelor și țesuturilor.

Examinarea PET-CT se efectuează prin administrarea de mici cantități de substanțe radioactive, precum molecula de glucoză marcată radioactiv cu fluor (FDG), denumită și radiotrasor, cu scopul de a diagnostica cancerul și alte afecțiuni în stadii incipiente, când acestea pot fi încă tratate cu șanse foarte mari de reușită. De asemenea, examinarea PET-CT se realizează pentru a evalua răspunsul și evoluția tumorilor sub tratament. Celulele canceroase sunt prin definiție foarte active metabolic, deoarece se dezvoltă și se înmulțesc rapid. Astfel, ele captează radiotrasorul și pot fi localizate în organism cu foarte mare precizie.

În neurologie, imaginile PET-CT pot descrie o gamă largă de modificări structurale și funcționale apărute la nivel cerebral, ce sunt asociate cu afecțiuni precum demența senilă, tulburările de memorie, boala Alzheimer sau epilepsia.

Pe plan internațional, medicii recomandă examinarea PET-CT în diagnosticul cardiovascular pentru a evalua perfuzia cu sânge a mușchiului cardiac și pentru a identifica pacienții care au nevoie urgentă de o angioplastie sau de un bypass al arterelor coronare.

Procedura de efectuare a unui PET-CT este rapidă și simplă, cu o durată de aproximativ 2–3 ore. Pentru a asigura eficiența examinării, personalul medical calificat ghidează și supraveghează pacientul pe toată durata procedurii. Pentru efectuarea PET-CT nu este necesară spitalizarea, astfel încât pacientul va putea să își continue ziua în mod obișnuit, după realizarea procedurii.

SANADOR nu face compromisuri atunci când vine vorba despre sănătatea și bunăstarea pacientului. Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR deține echipamentul PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, de ultimă generație, unic în România, care folosește doze de iradiere mai scăzute chiar și comparativ cu un CT normal, pentru ca riscul de apariție a efectelor secundare post-iradiere să fie neglijabil. La SANADOR investigația PET-CT poate fi efectuată și în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, fără niciun cost pentru pacient.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc, din punctul de vedere al complexității serviciilor medicale, pune la dispoziția pacienților o gamă complexă de servicii integrate de diagnostic și tratament al cancerului, dar și de urmărire post-terapeutică. Fiecare caz este analizat de o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), alcătuită din medici cu experiență și rezultate remarcabile, din domenii complementare: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, medicină nucleară, radiologie-imagistică medicală, anatomie patologică, nutriție, psihologie etc., după caz.

Comisia multidisciplinară stabilește împreună cu pacientul, pe baza celor mai recente ghiduri și protocoale terapeutice, tratamente personalizate și optimizate, precum și ordinea intervențiilor medicale: tratament oncologic (chimioterapie, terapie biologică, terapie țintită, imunoterapie, hormonoterapie), chirurgie oncologică, radioterapie cu radiații ionizante sau o combinație a acestora.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img