marți, 19 martie, 2024

Phenianul continua sa incalce sanctiunile internationale, acuza ONU

Distribuie:

Publicat:

Coreea de Nord încalcă sancţiunile internaţionale menite să o constrângă să renunţe la programul nuclear, printre altele Phenianul depăşind cotele la importul de benzină, a denunţat marţi ONU, transmite AFP potrivit Agerpres.

Din 2017 Phenianul este ţinta a numeroase sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, măsuri ce limitează în special importurile sale de produse petroliere şi îi interzic de asemenea să exporte cărbune, peşte sau produse textile.

Totuşi, regimul nord-coreean este decis să continue dezvoltarea arsenalelor nucleare şi balistice, potrivit experţilor internaţionali.

Consiliul de Securitate a afirmat luni că în cursul primelor cinci luni ale acestui an, Phenianul depăşise deja cota sa anuală la importul de produse petroliere rafinate, care este de 500.000 de barili.

Într-un raport, Consiliul de Securitate al ONU afirmă că livrările către regimul nord-coreean ''depăşesc cu mult'' plafonul autorizat, afirmaţia bazându-se pe ''fotografii, date şi calcule''.

''Nave ale Republicii Populare Democrate Coreene şi nave sub pavilion străin continuă practicile elaborate de evitare'', pentru a importa ilegal petrol, acuză experţii ONU.

Raportul nu menţionează ce ţări se află la originea exporturilor ilegale către Coreea de Nord, dar precizează că aceste transporturi conţin de asemenea automobile de lux şi alcool. China şi Rusia, doi aliaţi cheie ai Phenianului, au denunţat aceste concluzii, afirmând că ele se bazează doar ''pe ipoteze şi estimări''.

Documentul acuză Coreea de Nord de ignorarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate cu privire la exporturi maritime ilegale de cărbune, deşi acestea au fost suspendate temporar între finalul lui ianuarie şi începutul lui martie 2020.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img