News Flash:

Piaţa romanească a bunurilor de larg consum pentru acasă a crescut cu 13% în primul trimestru

23 Mai 2018
1139 Vizualizari | 0 Comentarii
tarabe piata

Piaţa românească a bunurilor de larg consum pentru acasă a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul cel mai mare fiind consemnat pe segmentul produselor de îngrijire personală pentru care românii au cheltuit cu 17% mai mult în perioada menţionată, conform unui studiu GfK.

Spre deosebire de perioadele anterioare, volumele cumpărate în primul trimestru au reintrat pe o curbă ascendentă (+7,4%).

"Familiile cu copii sunt cele care şi-au intensificat cel mai mult cheltuielile pentru bunuri de larg consum. Creşteri mari s-au înregistrat şi în rândul gospodăriilor din localităţile mari, cu peste 150.000 de locuitori. Din punct de vedere al regiunii, Banat-Crişana-Maramureş şi Oltenia au avut cele mai semnificative evoluţii pe parcursul primului trimestru", se arată în studiul GfK, care monitorizarea consumul casnic pentru toate categoriile de produse de FMCG prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori.

Formatele moderne de comerţ rămân principalul canal în ceea ce priveşte cumpărăturile pentru acasă. În prezent, ele acoperă 62% din vânzările de bunuri de larg consum şi se situează la acelaşi nivel ca în primul trimestru din 2017.

"Toate canalele de comerţ modern (hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip discount, magazine moderne de proximitate) au înregistrat creşteri de două cifre. Observăm însă cea mai dinamică evoluţie în zona comerţului de proximitate, acestea reuşind să atragă aproape 400.000 de noi familii cumpărătoare", menţionează studiul citat.

Categoria cu cea mai accelerată creştere în primul trimestru a fost cea de îngrijire personală, românii cheltuind cu 17% mai mult pentru aceasta. Produsele alimentare (proaspete, dar şi ambalate) au avut, de asemenea, creşteri peste media pieţei, datorate intensificării consumului. În schimb, băuturile şi produsele pentru îngrijirea locuinţei au crescut într-un ritm mai lent.

"Cheltuielile medii pe familie au crescut cel mai mult pentru categorii precum ouă, unt, cidru, bere cu arome sau produse de igienă orală (în special periuţe de dinţi şi apă de gură), în vreme ce au scăzut pentru produse precum suc de roşii, conservanţi alimentari sau batoane de susan", arată studiul GfK.

Pe de altă parte, la nivelul întregii pieţe de bunuri de larg consum, ponderea produselor achiziţionate la promoţie a scăzut uşor comparativ cu primele 3 luni ale anului trecut. În prezent, 18% din vânzările care ajung în consumul casnic sunt acoperite de promoţii.

Realizatorii studiului remarcă o evoluţie pozitivă a acestora în magazinele de proximitate, în timp ce hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele de tip discount au vândut într-o pondere mai mică produse aflate la promoţie.

"Mărcile private cumulează aproape 16% din cheltuielile destinate consumului casnic şi se situează aproximativ la acelaşi nivel ca în primul trimestru din 2017. Mărcile retailerilor şi-au pierdut din importanţă în categorii precum apă, vin, detergent de rufe sau produsele de îngrijire orală, în timp ce au câştigat teren în snacks-uri, conserve, produse de hârtie (şerveţele, prosoape de hârtie, role de hârtie etc.) sau mâncare pentru animale", subliniază studiul citat. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0820 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030364 (s)