vineri, 29 martie, 2024

Piata automobilelor electrice – Alinanta intre Tesla si BMW

Distribuie:

Publicat:

 

Comisia Europeană a dat undă verde pentru sprijinirea celei de-a doua alianţe pentru producţia de baterii pentru automobilele electrice, formată din 42 de companii, din 12 state membre, inclusiv BMW şi Tesla, a anunţat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, transmite Reuters potrivit Agerpres.

 

"Aprobarea celui de-al doilea proiect important european pentru producţia de celule pentru baterii este un mare succes şi creează masa critică pentru ecosistemul de baterii în Germania şi Europa", a afirmat Altmaier.
Acesta a adăugat că Germania şi alte state europene sprijină dezvoltarea de baterii competitive, inovative şi prietenoase cu mediul, ceea ce va duce la investiţii private masive şi la crearea a până la 10.000 de locuri de muncă.

Comisia Europeană a aprobat un plan prin care 12 state membre vor acorda finanţare publică de până la 2,9 miliarde de euro unor companii, printre care Tesla, BMW, Fiat Chrysler Automobiles, Arkema, Borealis, Solvay, Sunlight Systems şi Enel X, pentru a sprijini producţia de baterii pentru automobilele electrice. De asemenea, proiectul ar urma să atragă de la investitorii privaţi nouă miliarde de euro.

Cele 12 state sunt: Austria, Belgia, Croaţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Slovacia, Spania şi Suedia.

Decizia este menită să ajute UE să-şi ajungă din urmă rivalele în acest sector de importanţă strategică, în special China, şi vine după ce în 2017 a fost lansată Alianţa europeană pentru baterii (EBA), pentru a sprijini dezvoltarea producţiei europene de baterii electrice.

Producţia de baterii electrice este un sector industrial important pentru Europa, iar presiunile pentru subvenţii vin pe fondul eforturilor Franţei şi Germaniei de a se asigura că sectorul auto european nu rămâne în urmă în tranziţia de la motoarele pe benzină şi motorină la cele electrice.

Europa este îngrijorată în special că ar putea deveni dependentă de producţia de baterii electrice din Asia, responsabilă pentru 80% din totalul producţiei globale. În Europa se produc doar 3% din bateriile electrice folosite la nivel mondial.

Potrivit analiştilor de la Bank of America, piaţa mondială a bateriilor pentru automobilele electrice ar urma să înregistreze un ritm mediu de creştere de 52% pe an până în 2025, anul când cererea va depăşi capacitatea, iar piaţa totală ar putea ajunge la 247 de miliarde de dolari în 2030.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img