sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Piata fructelor de fructe din Wuhan nu este punctul zero al pandemiei COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Punctul zero al pandemiei COVID-19. Se pare ca noul coronavirus SARS-CoV-2 a făcut saltul de la animale la oameni? În căutarea punctului zero, piața de fructe de mare Huanan din Wuhan este adesea citată ca principal suspect.

Cu toate acestea, o probă din ce în ce mai mare de dovezi aruncă o oarecare îndoială asupra rapoartelor anterioare care au evidențiat această piață ca sursă inițială a pandemiei, potrivit iflscience.com.

Primele infecții cu COVID-19 au fost raportate la sfârșitul lunii decembrie 2019 în orașul chinez Wuhan din provincia Hubei (deși rapoartele neconfirmate ulterioare au sugerat că prima persoană care a dobândit infecția a fost un pacient din provincia Hubei în noiembrie 2019, dacă nu mai devreme).

Un studiu publicat în The Lancet la sfârșitul lunii ianuarie a constatat că cei 41 de pacienți din provincia Hubei au dezvoltat pneumonie dintr-o infecție virală misterioasă, identificată ulterior drept noul coronavirus SARS-CoV-2. Cel puțin 66 la sută din aceste cazuri s-a dovedit a fi expus direct la piața de fructe de Huanan.

Piața fructelor de mare din Huanan pare un candidat probabil. În ciuda numelui său, piața interioară a orașului nu vinde doar fructe de mare, ci și animale. Conform rapoartelor mass-media neconfirmate, piața a vândut, de asemenea, o gamă largă de animale sălbatice vii, inclusiv pui de lup, pisici civet, păuni, vidre, cămile și alte specii „exotice”.

Se stie ca orice zonă dens populată cu animale ar fi un loc potrivit pentru transmiterea unei boli infecțioase de la animale la om.

Punctul zero al pandemiei COVID-19

Cu toate acestea, raportul Lancet precizează, de asemenea, că primul caz a fost raportat la 1 decembrie 2019, la un pacient care nu a avut deloc contact cu piața fructelor de mare din Huanan. Wu Wenjuan, coautor al studiului și medic senior la Spitalul Jinyintan din Wuhan, a declarat pentru serviciul chinez BBC că pacientul era un bărbat în vârstă cu boala Alzheimer, care „locuia la patru sau cinci statii de autobuz de piața fructelor de mare și, pentru că era bolnav, practic nu a ieșit.

Genomul SARS-CoV-2 spune o poveste similară. Un studiu publicat în revista Nature a analizat datele secvenței genomului pentru tulpinile de coronavirus cunoscute, inclusiv SARS-CoV-2, și a constatat că ar putea fi existat „circulația nedetectată” a virusului în populația umană timp de câteva luni. Acest lucru sugerează că virusul a infectat oamenii înainte de a fi raportate grupurile de pacienți legate de piața fructelor de mare.

„Scenariul cu care cineva este infectat în afara pieței și ulterior aducerea acestuia pe piață este unul dintre cele trei scenarii pe care le-am considerat că este în continuare în concordanță cu datele”. Kristian Andersen, autorul studiului și biolog evolutiv la Scripps Research Institute, a spus Science. „Este complet plauzibil, având în vedere datele și cunoștințele noastre actuale.”

Dar dacă nu a fost piața fructelor de mare din Huanan, atunci de unde a început totul? Nu știm și nu suntem siguri dacă vom afla vreodată. Este adevărat că în prezent se pare că virusul a apărut pentru prima dată în provincia Hubei din China, iar piața fructelor de mare din Huanan este încă o piesă vitală a puzzle-ului, dar în prezent nu există suficiente dovezi pentru a identifica categoric un anumit moment, loc și persoană.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img