marți, 19 martie, 2024

Pietrele la rinichi: când se impune operaţia. Sfatul medicului

Distribuie:

Publicat:

Cunoscute şi ca litiază renală sau calculi renali, pietrele la rinichi pot cauza dureri insuportabile. În vreme ce pietrele mici se pot elimină fără tratamente speciale, ci doar respectând anumite recomandări, cele mari necesită intervenţie chirurgicală.

Pietrele la rinichi se formează în urma cristalizării sărurilor minerale şi a acizilor prezenţi în concentraţie prea mare în urină. Există mai mulţi factori implicaţi în apariţia lor: deshidratarea, alimentaţia bogată în proteine sau sare, obezitatea, cazurile de litiază renală în familie şi existenţa unor boli (precum hiperparatiroidismul).

 

Cum se manifestă

 

Un calcul renal poate să fie astimptomatic până când ajunge în ureter, conductul prin care urina trece de la rinichi la vezică. În acest caz, apare colica renală, ale cărei simptome includ durerile severe la nivel lombar, iradiind spre partea abdominală sau chiar spre organele genitale. Colica renală poate fi însoţită de sânge în urină, de nevoia frecventă de a urina. 

Mergi de urgenţă la medic dacă durerea este atât de severă încât nu poate fi calmată, dacă apar şi febră şi frisoane, dacă urina conţine sânge.

 

Examinări care pun diagnosticul

Dacă medicul suspectează că ai calculi renali, îţi va recomanda mai multe analize şi explorări pentru confirmarea diagnosticului. Printre acestea, se numără testele de sânge, care arată creşterea acidului uric sau a calciului seric, şi examenele de urină. Pentru un diagnostic cert, mai este nevoie şi de radiografie abdominală, ecografie, urografieintravenoasă.  

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img