sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pilula contraceptiva pentru barbati n-are hormoni sau efecte secundare

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta au testat o pilula contraceptiva pentru barbati, care este menita sa limiteze activitatea spermei fara hormoni si fara efecte secundare.

Medicamentul, cunoscut drept EP055, a fost oferit maimutelor macac in timpul unui studiu la Oregon National Primate Research Centre din SUA. Acesta tinteste o anumita proteina de la suprafata spermatozoizilor si le limiteaza capacitatea de a se misca.

„Pe scurt, compusul opreste abilitatea spermatozoizilor de a inota, limitând semnificativ capabilitatea lor de fertilizare”, a explicat investigatorul sef, Michael O’Rand. „Asta face EP055 un candidat ideal pentru metodele de contraceptie masculine fara hormoni”.

Maimutele macac pe care a fost testat EO055 au aratat ca, la 18 zile de la administrarea infuziei, se recuperasera complet. „In mare, EP055 nu a avut vreun efect pe termen lung asupra vreunuia din animale”, a fost concluzia studiului. „Desi EP055 nu a fost testata inca si pe oameni, datele noastre indica faptul ca are un potential puternic de a fi un contraceptiv masculin care ar oferi o alternativa farmaceutica reversibila, scurta pentru prezervative si vasectomii”.

Printre metodele de contraceptie folosite de barbati includ prezervativele si vasectomia. Totusi, cercetatorii spera sa gaseasca si alte cai, precum pilula contraceptiva pentru femei. Ei spera ca in urmatorii zece ani, medicamentele fara efecte adverse sa devina o realitate.

Exista si alte metode contraceptive pentru barbati, insa ele afecteaza productia de sperma si hormonii celor care le urmeaza.

In 2016, a fost descoperita o injectie contraceptiva pentru barbati. Era, ce-i drept, eficienta, insa rata efectelor secundare era atât de mare incât nu a fost pusa la dispozitia publicului. Jumatate din barbatii care au folosit-o au facut acnee si o cincime au experimentat stari de spirit schimbatoare.

Alte studii cu privire la metodele de contraceptie masculine includ testele cu compusul JQ1 asupra soarecilor (despre care nu se stie daca ar cauza probleme de fertilitate la barbati sau nu), precum si un gel care ar scadea numarul de spermatozoizi, care va fi testat pe parcursul urmatorilor patru ani. Pâna atunci, barbatii vor fi in continuare supusi metodelor traditionale de contraceptie.

sursa: playtech.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img