vineri, 29 martie, 2024

Planta care aduce binele si frumosul

Distribuie:

Publicat:

Levantica este folosita ca antiseptic, antibiotic, antidepresiv, sedativ si detoxifiant. Corecteaza sau diminueaza aspectul neplacut al cicatricelor. 
Vechii greci foloseau uleiul de lavanda pentru a trata infectiile gitului, constipatia si durerile din piept.
Romanii puneau flori de levantica in baile comunale, pentru proprietatile antiseptice si parfumul lor deosebit. 
In Evul Mediu, apa de levantica prevenea si scapa oamenii de paduchi. Cu levantica se trata insomnia si se alungau moliile.
Levantica (Lavendula angustifolia, Lavendula officinalis sau Lavendula vera) este folosita in producerea uleiului esential utilizat in aromoterapie. Desi aceasta planta este asociata cu clima calda, ea poate sa creasca si-n zonele reci. Se recolteaza dupa ce florile se deschid, dimineata sau seara. 
Florile trebuie uscate la soare si apoi inflorescentele desfacute de pe tulpina. Esenta florilor de lavanda se realizeaza prin spalarea in aburi a acestor plante care sunt asezate pe niste gratare. Vaporii eliberati sunt colectati intr-un rezervor si raciti. Prin acest proces se obtine uleiul le lavanda. Nu trebuie sa fie diluat inaintea utilizarii.
Cativa stropi din acest ulei picurati pe perna pot ajuta in procesul de insanatosire, protejeaza pielea de infectii si induc un somn placut si usor. Aroma florala care se degaja in urma pulverizarii pe becurile din camera alunga nervozitatea, relaxeaza corpul, mintea si reduce anxietatea.
Masajul cu ulei de levantica sau baia fierbinte in care s-a adaugat putin ulei ajuta la relaxarea muschilor si scaderea durerilor reumatice. Durerile menstruale pot fi alinate printr-un masaj usor, realizat cu miscari circulare, in partea inferioara a abdomenului.
Utilizarile cele mai frecvente ale uleiului de lavanda sunt: vindecarea arsurilor minore (inclusiv cele cauzate de soare), taieturi, zgarieturi, inflamatii, eczeme, dermatite, stari de ameteala, dureri de cap, insomnie, migrene, greata, infectii bacteriene, acnee, furuncule, reumatism si artrita. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img