miercuri, 24 aprilie, 2024

Planta care alunga durerile articulare si stimuleaza functia biliara

Distribuie:

Publicat:

Despre sunătoare, vechii greci credeau că parfumul florilor ei alungă spiritele rele. Nu erau foarte departe de adevăr, pentru că planta este un remediu indicat în bolile nervoase, depresie, insomnie, anxietate şi, în general, calmează stările psihice negative. După cum vei vedea în cele ce urmează, acestea nu sunt singurele efecte benefice ale sunătoarei.

Cunoscătorii plantelor de leac culeg sunătoare pe toată perioada verii, din păduri şi de pe păşuni. O deosebesc de alte plante cu flori galbene datorită punctelor negre pe care le are pe petale. O pun la uscat şi o păstrează în saci de pânză în locuri răcoroase şi bine aerisite, pentru a le fi de ajutor în sezoanele care urmează.

Diaree, stimularea bilei, protejarea stomacului și ficatului

Florile conţin un pigment roşu numit hipericină. Datorită acestuia, dar şi a taninilor şi a flavonoidelor, sunătoarea este utilă ca tratament adjuvant în diverse afecţiuni, pentru normalizarea tranzitului în caz de diaree, reducerea spasmelor intestinale şi a disconfortului din zona venelor hemoroidale, stimularea bilei, protejarea stomacului şi ficatului.

De exemplu, fitoterapeuţii recomandă tratamente naturiste cu sunătoare celor care se confruntă cu depresie uşoară datorită efectelor pozitive pe care le au. S-a observat că pigmentul hipericină acţionează asemănător cu antidepresivele. O altă substanţă pe care o conţin florile de sunătoare, numită hiperforină, influenţează activitatea unei substanţe chimice de la nivelul creierului numită serotonină, de care depinde starea de bine.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img