vineri, 26 aprilie, 2024

Planta care reduce anxietatea si are grija de inima ta

Distribuie:

Publicat:

Verbina sau iarba sacră este o plantă perenă specifică Europei și Asiei, care aparține familiei Verbenaceae. Planta are frunze sub formă de solzi și flori mov-pal, dispuse pe o tulpină înaltă, sub formă de lumânare. Verbina este folosită de secole ca remediu natural, deoarece are multiple beneficii pentru sănătate.

Proprietățile și beneficiile verbinei

Verbina conține peste 20 de compuși vegetali benefici pentru sănătatea organismului, inclusiv iridoide, flavonoizi și triterpenoide. Unul dintre potențialele beneficii ale verbinei stă în proprietățile antitumorale. Mai multe studii pe animale sugerează că iridoidele, triterpenoidele și uleiurile esențiale care se găsesc în compoziția verbinei pot ajuta în inhibarea dezvoltării tumorilor și, mai mult, chiar induce moartea celulelor canceroase. Cercetătorii sunt de părere că activitatea antitumorală stă, în principal, în acțiunea a două tipuri de glicozide (clasă din care fac parte și iridoidele), alături de cea a triterpenoidelor, potrivit doc.ro.

În plus, citralul, care este un compus de bază în uleiul esențial de verbină, posedă efecte anticancerigene dovedite, prin distrugerea programată a celulelor canceroase. Deși aceste proprietăți ale verbinei sună deosebit de promițător, este nevoie de teste clinice pe oameni pentru a verifica dacă se aplică, sau nu, și organismului uman.

Verbina protejează celulele nervoase

Verbina poate, de asemenea, proteja celulele nervoase. Mai precis, extractul de verbină poate fi de efect în tratamentul anumitor afecțiuni de ordin neurologic și cerebral. Cercetările pe șoareci sugerează că glicozidul numit verbenalină, unul dintre compușii verbinei, poate îmbunătăți semnificativ leziunile la nivelul creierului, survenite după un atac cerebral. Acest lucru deoarece verbenalina susține dezvoltarea de vase sangvine noi în creier, care îi vor furniza oxigen, ceea ce va duce la îmbunătățirea funcției mitocondriale a acestuia.

Mitocondriile sunt responsabile cu producția de energie la nivel celular, iar acestea au nevoie de oxigen pentru a funcționa cum trebuie. Fără oxigen, producția de energie scade, ceea ce produce dezechilibre în activitatea celulară și, posibil, dezvoltarea unor afecțiuni ale sistemului nervos.

Prin urmare, verbenalina poate asigura suficientă energie și aport sangvin la nivelul creierului, îmbunătățind, astfel, funcționalitatea sa după un atac cerebral. Mai mult, extractul de verbină poate împiedica pierderea de neuroni în cadrul bolii Alzheimer. Cercetătorii sugerează că acest lucru se întâmplă deoarece verbina poate reduce toxicitatea unei peptide numite beta-amiloid, a cărei acumulare în organism este un important factor de toxicitate asociat cu boala neuro-degenerativă.

Tonic cerebral

Un alt beneficiu al verbinei stă în reducerea anxietății, precum și în rolul anticonvulsiv. În acest sens, verbina este folosită de mult timp în medicina naturistă ca tonic cerebral. Studii pe animale din trecut au demonstrat că extractul de verbină are proprietăți anxiolitice, comparabile cu cele ale diazepamului. Cercetătorii consideră că acest lucru se datorează conținutului semnificativ de flavonoizi și taninuri, cunoscute pentru proprietățile anxiolitice și sedative.

În plus, extractul de valeriană poate fi de ajutor în managementul convulsiilor sau al crizelor specifice anumitor afecțiuni neurologice, cum ar fi epilepsia, prin scurtarea duratei acestora. Acest beneficiu este datorat verbeninei, compus adesea utilizat în tratamentul epilepsiei.

Verbina este cunoscută și pentru proprietățile antimicrobiene. În contextual în care rezistența la antibiotice a devenit o problemă globală, cercetările indică faptul că verbina poate fi un candidat bun în lupta împotriva bacteriilor și fungilor rezistenți la antibiotice, precum Staphylococcus aureus, Escherichia coli (E. coli) și Salmonella Typhi (S. Typhi) .

Compușii vegetali din uleiul essential de verbină, precum citralul, sunt apreciați pentru activitatea lor antimicrobiană. Flavonoizii pot, de asemenea, susține această activitate. În plus, aceștia pot inhiba atașarea bacteriilor de gazdă și neutraliza efectul toxic al acestora asupra celulelor umane.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img