vineri, 19 aprilie, 2024

Planta cu multiple proprietati anticancerigene

Distribuie:

Publicat:

Macrisul iepurelui(Rumex acetosella) este o specie de plante perene din familia Polygonaceae, cultivata pentru frunzele sale. Planta atinge un metru si are frunzele alungite, asemeni unor sageti. Partea aeriana are un gust acrisor placut si racoritor, motiv pentru care este frecvent folosita in alimentatie. Radacina e pivotanta, cu un gust amarui-dulceag. Macrisul iepurelui (macrisul salbatic), mai mult decat macrisul comestibil, contine substante care il fac un remediu anticancerigen in combinatie cu alte plante si extracte.

Frunzele de macris contin caroten, vitaminele B1, B2 si PP, saruri minerale precum magneziu, fier, fosfor, sulf si siliciu, proteine, zaharuri, tanini si foarte mult acid oxalic. in radacini se gasesc substante fenolice.

Pe langa vitaminele si mineralele pe care le contine, macrisul ofera 312% din doza zilnica recomandata de vitamina K, alaturi de o mare cantitate de vitamina C. in plus, s-a demonstrat ca macrisul poate proteja ADN-ul.
 

Beneficiile macrisului:

iMBUNaTatEsTE FUNCtIILE GLANDEI TIROIDE:  Bogat in iod, macrisul este indicat in special in dieta romanilor – Romania este o tara cu zone endemice ale gusei tiroide, unde alimentele sunt sarace in iod. De asemenea, macrisul accelereaza metabolismul, fiind indicat in hipotiroidie.
 

UN ANTIBIOTIC NATURAL: Macrisul este bogat in substante cu rol antibiotic, luptand impotriva infectiilor din organism si intarind imunitatea.

AMELIOREAZa BOLILE DE PIELE: Decoctul de radacina de macris este folosit in comprese pentru ameliorarea afectiunilor pielii, de la usoare alergii la psoriazis.

PREVINE BOLILE CARDIOVASCULARE:  Cu un continut ridicat in luteina, zeaxantina si carotidieni naturali, macrisul devine un aliat de nadejde in preventia bolilor cardiovasculare, in special cele legate de hipertensiune, de afectarea coronarelor sau de colesterolul marit. Macrisul reduce grasimile din sange si scade colesterolul rau, prevenind ateroscleroza.

AMELIOREAZa ASTMUL sI BOLILE RESPIRATORII:  Macrisul prezinta puternice proprietati antialergice, dar totodata este bogat in vitamina C, de aceea este indicat in astm, grip si bronsita. Macrisul poate fi consumat proaspat sau sub forma de ceai.

PREVINE sI TRATEAZa ANEMIA: Bogat in acid folic, dar si in fier, macrisul este indicat in dieta celor anemici. Macrisul poate fi consumat pe tot parcursul primaverii, dar si vara.

REFACE FICATUL: Macrisul este considerat un aliment-tratament pentru ficat, fiind recomandat in regenerarea hepatica, dar si in dieta celor care sufera de ficat gras (steatoza hepatica) 

PREVINE FORMAREA PIETRELOR LA RINICHI: Prezinta efecte de reglare a diurezei, prevenind formarea nisipului sau pietrelor la rinichi si tratand eficient edemele.

IMBUNATATESTE VEDEREA: Bogat in vitamine, dar mai ales in vitamina A, macrisul ajuta in mentinerea sanatatii ochilor, prevenind cataracta si imbunatatind vederea.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img