vineri, 19 aprilie, 2024

Planta cu rol vindecator in afectiuni pancreatice

Distribuie:

Publicat:

Schinelul este cunoscut si utilizat in medicina naturista de mai multe secole. Folosit deopotriva intern si extern, sta la baza unor preparate care i-au adus un binemeritat renume de vindecator din tezaurul naturii.

Cercetarile efectuate asupra schinelului au evidentiat prezenta unor compusi importanti pentru sanatatea omului, cum sunt: saruri minerale, substante amare, flavonoizi, precum si compusi care dau plantei o actiune antibiotica. Drept urmare, toata aceasta bogatie de proprietati recomanda planta in tratarea unor afectiuni hepatice si biliare cum sunt insuficienta hepatica si pancreatica şi litiaza biliara, cazuri in care schinelul se foloseste sub forma de infuzie, o lingurita cu planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se strecoara si se consuma fractionat in cursul unei zile, cu actiune benefica si impotriva reumatismului.

In caz de afectiuni ale sistemului digestiv cum ar fi inflamatii ale stomacului, anorexie, atonie gastrica, hipoaciditate sau constipatii cronice, se poate recurge la urma- torul preparat pe baza de schinel: patru linguri cu planta maruntita se pun intr-un litru de vin. Se tin timp de opt zile, apoi se strecoara. Se poate lua câte o lingurita cu 15 minute inainte de fiecare masa, fiind un bun stimulent al apetitului. Literatura de specialitate mentioneaza, totodata, faptul ca schinelul ar putea avea o actiune deosebita in cazurile de cancer la nivelul aparatului digestiv.

Utilizat extern, schinelul are actiune antiseptica si cicatrizanta. Pentru a beneficia de calitatile plantei se poate turna in apa de baie un lichid rezultat din infuzarea timp de zece minute a 100 g schinel in trei litri de apa clocotita. In cada cu apa la temperatura corpului in care s-a turnat amestecul de schinel se sta 20-30 de minute. De asemenea, arsurile, edemele, ranile, ulceratiile pielii, hemoroizii sau degeraturile au leac prin intermediul schinelului. Se poate aplica un unguent pe baza de planta preparat astfel: pulbere de schinel obtinuta cu râsnita de cafea in care se amesteca de doua ori aceeasi cantitate de vaselina si lanolina (in parti egale). Se omogenizeaza si se poate folosi. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img