joi, 28 martie, 2024

Planta ideala in insomnie

Distribuie:

Publicat:

Valeriana este o planta medicinala perena originara din Europa, dar care create ai în America ai Asia. Aceasta este utilizata de aproximativ 2000 de ani pentru tratarea insomniei, anxietatii ai starilor de nervozitate.

Din cele peste 200 de specii cunoscute valeriana officinalis este cea mai des cultivata pentru a fi inclusa în suplimentele nutritive.

Aceasta planta reprezinta o alternativa la medicamentele prescrise pentru tratarea insomniei datorita faptului ca este considerata mai sigura ai mai blânda (are efecte mai slabe decât medicamentele).

Majoritatea studiilor au aratat ca aceasta planta ajuta persoanele care sufera de insomnie sa adoarma mai repede, dar ai sa doarma mai bine.

Unul dintre cele mai credibile studii nu a gasit efecte benefice ale consumului de valeriana în primele 14 zile, însa pâna în ziua 28 participantii la studiu dormeau mult mai repede ai mai bine. Astfel, este posibil sa fie necesar sa utilizati mai multe zile aceasta planta pâna sa înceapa sa îsi faca efectul. Totuai, exista ai studii în care valeriana a început sa îsi faca efectul în prima zi de administrare.

Exista ai câteva studii care nu au putut gasi efecte benefice ale consumului de valeriana ai astfel sunt necesare mai multe studii pentru a determina cu certitudine daca aceasta poate trata insomnia.

Datorita faptului ca în dozele recomandate nu are multe efecte adverse, înainte sa apelati la un tratament medicamentos, puteti sa o încercati pentru o perioada scurta. Consultati ai un medic specialist pentru a obtine mai multe informatii.

Anxietate ai stari de nervozitate
Nu exista suficiente dovezi care sa arate ca produsele ce contin valeriana pot ameliora aceste stari.

Surse de valeriana
Aceasta planta este disponibila în multe forme: extract, tinctura, capsule, tablete ai ceai.

Datorita aromei puternice a radacinii, valeriana se gaseate de cele mai multe ori în combinatie cu alte plante calmante. Evitati produsele care contin ai kava (Piper methysticum) pentru ca au fost asociate cu leziuni ale ficatului.

Anumite suplimente nutritive ce contin valeriana pot contine ai impuritati daunatoare. Achizitionati astfel de suplimente doar de la surse de încredere ai doar marci recunoscute.

Administrare
Pentru insomnie aceasta planta poate fi consumata cu 1-2 ore înainte de culcare sau de doua – trei ori pe parcursul zilei, ultima doza fiind aproape de ora de culcare.

Ceaiul de valeriana se obtine dintr-o lingurita de radacina uscata peste care se toarna o cana (250 ml) de apa fierbinte dupa care se lasa 5-10 minute.

Dupa ce simtiti îmbunatatiri continuati sa luati înca 2-6 saptamâni, însa pentru a continua consumul peste o luna consultati un medic specialist.

Contraindicatii
Nu administrati valeriana copiilor. Daca totuai doriti sa faceti acest lucru alegeti produsele fara alcool ai consultati un medic specialist.

Cele mai multe studii au aratat ca aceasta planta nu are efecte negative asupra fertilitatii ai a dezvoltarii fatului, însa sunt necesare mai multe studii pentru a determina daca aceasta planta este 100% sigura. Astfel, femeile însarcinate, care alapteaza sau care doresc sa ramâna însarcinate sunt sfatuite sa evite consumul de produse din valeriana în aceste perioade.

În cele mai multe cazuri produsele ce o contin nu produc dependenta ai nici efecte secundare atunci când este oprit consumul. Totuai, exista ai câteva cazuri în care aceasta a produs efecte secundare dupa oprirea consumului. Astfel, pentru prevenirea acestor efecte este recomandata o scadere treptata a consumului ai nu oprirea brusca.

Valeriana reduce timpul de reactie ai nu este indicat consumul atunci când efectuati operatiuni care necesita atentie ai timpi buni de reactie (de exemplu – condus automobile).

Produsele ce o contin nu trebuie consumate în acelaai timp cu medicamente care sunt metabolizate de ficat, sedative, alte plante care au acelaai efect (de exemplu – musetelul), antihistaminice, statine ai alcool.

Aceasta poate create efectele anesteziei. Daca urmeaza sa aveti o astfel de interventie vorbiti cu medicul chirurg ai cu anestezistul.

Alte efecte adverse ale produselor ce o contin pot fi: dureri de cap, probleme digestive ai oboseala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img