News Flash:

Plantatie de vita-de-vie la Dranceni. Casa de Vinuri Husi investeste in agricultura-FOTO

12 August 2016
6270 Vizualizari | 0 Comentarii
Investitie gigant in comuna vasluiana Dranceni, acolo unde renumitul producator de vinuri husean, cunoscut pe plan international, a reusit sa acceseze fonduri europene si sa infiinteze o plantatie de vita-de-vie. Odata cu infiintarea acestei plantatii, au fost create si aproximativ 60 de locuri de munca pentru persoanele din zona. Edilul comunei, Gelu Pecheanu, este foarte bucuros ca a reusit sa atraga un investitor in comuna pe care o pastoreste si ca, bineinteles, a reusit ofere localnicilor locuri de munca. VEZI DECLARATIA PRIMARULUI GELU PECHEANU MAI JOS.

Vinificatia, cea mai mare investitie

In timp ce investitia in hectarul propriu-zis de vita-de-vie se amortizeaza rapid, in cazul vinurilor premium, sumele masive sunt cele in vinificatie, in utilaje si in spatiu. „O asemenea investitie se poate recupera chiar si in 10-12 ani “, spun cei de la CASA DE VINURI HUSI.

Tot mai multi agricultori vasluieni acceseaza fonduri europene. Fie ca vor sa-si cumpere utilaje, sa infiinteze culturi agricole sau sa planteze vita de vie banii europeni sunt un punct de plecare pentru agricultori.
Prin intermediul masurii de restructurare si reconversie a plantatiilor viticole, CASA DE VINURI HUSI a reusit in localitatea vasluiana Ghermanesti, comuna Dranceni, sa planteze 72 de hectare de vita-de-vie, urmand ca in viitorul imediat apropiat sa se ajunga la suprafata de 150 de hectare de cultura.

Astfel, cele 150 de hectare de plantatie de vita-de-vie de la a devenit una din cele mai mari din judet. „Pe cele 72 de hectare au fost plantati butasi de  Fetească albă, Muscat otonel, Riesling de rein, Sauvignon Blanc, Fetească neagră, Traminer ”, ne-a declarat reprezentatul CASEI DE VINURI HUSI.

Butasii au fost adusi din Italia de la cea mai mare scoala de vita-de-vie. Tot din Italia a fost cumparat si sistemul de sustinere. „In Romania nu am gasit pepiniera care sa ne poata vinde cantitatea necesara de butasi”, spune proprietarul plantatiei. De infiintarea plantatiei s-a ocupat tot o firma din Italia. Plantarea s-a facut mecanizat, putand astfel sa se planteze doua hectare pe zi, italienii garantand o rata a prinderii de 98%.

Terenul a fost bine pregatit in prealabil si, conform specialistilor, are si umezeala suficienta. „Aratura adanca a fost facuta la 60 de centimetri, fiind apoi scarificat de trei ori”, mai afirma CASA DE VINURI HUSI.

Faptul ca cele 150 de hectare ale plantatiei sunt intr-un lot compact fac ca lucrarile sa se poata realiza mai usor. In cursul verii va fi montat si sistemul de sustinere al noii plantatii, urmand ca in doi, trei ani sa dea rod.

“Ne bucuram ca am reusit sa atragem in zona noastra un investitor de calibrul acesta. Locuitorii primesc arenda la timp si sunt create noi locuri de munca. Clima de pe meleagurile noastre este prielnica acestui tip de agricultura. Ne bucuram ca societatea Casa de Vinuri Husi a reusit sa obtina fonduri europene si sa investeasca o suma considerabila in localitatea noastra. Speram pe viitor sa atragem si altfel de investitori .”,  declara primarul Gelu Pecheanu.

Galerie Foto

13936606_10205092318266976_821557384_n
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 34 queries | Mysql time :0.052922 (s)