sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Planul de relansare al UE: Premierul polonez, asteptat la Budapesta

Distribuie:

Publicat:

 

Prim-ministrul ungar Viktor Orban se va întâlni cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, joi, la Budapesta, pentru "a coordona poziţia" celor două ţări, angajate într-o dispută cu Bruxellesul privind bugetul multianual al UE, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Serviciul de presă al lui Viktor Orban a confirmat organizarea acestor discuţii, potrivit agenţiei de ştiri ungare MTI.

La rândul său, Polonia, prin vocea purtătorului de cuvânt al guvernului Piotr Müller, a anunţat că întrevederea va avea ca temă în principal "negocierile bugetare în curs în Uniunea Europeană'.

"Polonia şi Ungaria au intenţia de a-şi coordona poziţiile", a precizat pe Twitter reprezentanta permanentă a Poloniei la Bruxelles.

Criticate frecvent de Bruxelles pentru reformele lor acuzate că subminează valorile democratice, cele două ţări s-au folosit săptămâna trecută de dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual şi planul de relansare european şi a se opune astfel unui mecanism care permite privarea de fonduri în caz de încălcări ale statului de drept.

Acest plan de 750 de miliarde de euro, elaborat de Cei 27 în iulie, "ilustrează solidaritatea" europeană şi "veto-urile Ungariei şi Poloniei sunt pur şi simplu iresponsabile", a denunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa eurodeputaţilor.

Varşovia vede în acest mecanism care condiţionează fondurile europene de statul de drept "o luptă ideologică" împotriva "valorilor" sale, iar Budapesta se teme că va fi sancţionată pentru politica ei "anti-imigraţie".

"Există numeroase soluţii posibile, este doar o chestiune de voinţă politică", a subliniat vineri prim-ministrul Viktor Orban, care solicită "criterii obiective" şi "posibilitatea unui recurs juridic".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img