vineri, 29 martie, 2024

Ploua cu sarmale la Iasia – Peste 60 de mii au fost pregatite pentru pelerinii care vin la Hramul Sfintei Parascheva (FOTO)

Distribuie:

Publicat:

Zeci de mii de sarmale au fost pregătite în acest sfârșit de săptămână pentru Masa Pelerinilor, organizată luni, după Sfînta Litughie, la Cantina de Ajutor Social din Iași, unde credincioșii care participă la Hramul Sfintei Parascheva vor fi așteptați și cu câte un pahar de vin sau de ceai.

60.000 de sarmale vor fi împărțite luni la prânz pelerinilor sosiți la Hramul Cuvioasei Parascheva. Masa Pelerinilor va avea loc imediat după ce se va încheia Sfânta Liturghie. La Cantina de Ajutor Social au fost pregătite 20.000 de sarmale, de către cele patru bucătăreste ale instituției, ajutate de 30 de voluntari.

„Vin de trei ani, îmi face plăcere să vin, când știu pentru cine fac sarmale. Nu e muncă, e plăcere mare”, a spus una dintre voluntare.

Sarmalele au fost puse la fiert duminică, însă pregătirile au început cu câteva zile înainte.

„Pregătim și anul ăsta 20.000 de mii de sarmale. Am folosit 380 de kilograme de carne, 120 de kilograme de orez, 120 de ceapă și 600 de kilograme de varză. Noi începem cam cu trei-patru zile înainte munca, dar sarmalele se fac în ziua de dinaintea sărbătorii, ca să fie proaspete", a declarat Domnica Mihai, directorul Cantinei de Ajutor Social.

Restul de 40.000 de sarmale sunt pregătite de alte cantine sau de către firmele de catering. La fel ca în fiecare an, pelerinii vor primi și un pahar de vin sau de ceai.

Masa Pelerinilor are loc la Cantina de ajutor social, aflată în imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane. Oamenii se așează la rând cu câteva ore înainte pentru a fi siguri că primesc o porție. Sarmalele vor fi împărțite imediat ce se va încheia Sfânta Liturghie, oficiată pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Scena de pe care vor sluji 21 de arhiepiscopi din țară, în frunte cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, este amplasată în fața Catedralei, pe bulevardul Ștefan cel Mare. Sfânta Liturghie va începe la ora 9.30, iar zeci de mii de persoane sunt așteptate în centrul orașului pentru punctul culminant al pelerinajului de la Iași.

Vezi si: LOTO 6/49 – Numerele extrase duminică, 13 octombrie 2019

Atât cei aflați pe bulevardul Ștefan cel Mare, cât și cei care așeaptă la rând să ajungă să se închine la moaștele sfinte vor putea urmări slujba pe ecrane imense amplasate pe tot traseul pelerinilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img