vineri, 19 aprilie, 2024

PNL anunta ca initiativa ‘Fara penali in functii publice’ NU va trece de Parlament: ‘Invitam partidele sa voteze proiectele PNL’

Distribuie:

Publicat:

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a afirmat că majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu va adopta inițiativa USR „Fără penali în funcții publice” pentru revizuirea Constituției, însă liberalii vor insista ca două proiecte ale PNL pe același subiect să fie votatea decizional de Camera Deputaților.

„Condamnații penal nu au ce căuta în funcții publice! PNL salută decizia CCR privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției prin care se instituie interdicția pentru cei condamnați de a fi aleși în funcții publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârșitul legislaturii să avem cel puțin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării inițiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcția de Președinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituționalitate”, a scris Raluca Turcan, marți, pe Facebook.

Aceasta a adăugat că reglementarea privind interidicția în funcții publice a celor condamnați penal trebuie făcut și invită partidele să susțină demersurile în acest sens în Parlament.

„În condițiile în care revizuirea Constituției României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD și ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicție în privința celor condamnați penal. PNL va pune în slujba acestei inițiative toate voturile de care dispune în Senat și Camera Deputaților. Așteptăm toate partidele care doresc curățarea spațiului public de infractori să se alăture demersului nostru”, a conchis liderul deputaților PNL.

Reacția liberalului vine după ce ce judecătorii CCR au stabilit, marți, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituționale.

După decizia CCR de marți, inițiativa va parcurge procedura parlamentară, urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img