News Flash:

PNL VASLUI: Insolventa personala, un drept refuzat romanilor de catre majoritatea parlamentara PSD, PC, UNPR si UDMR

15 Aprilie 2014
1611 Vizualizari | 0 Comentarii
Solicitarea deputatilor liberali exprimata astazi, marti 15 aprilie, in plenul Camerei Deputatilor, de retrimitere la Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Legii privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost respinsa de majoritatea parlamentara, refuzandu-se astfel, cetatenilor romani dreptul de a beneficia de reglementari care sa vizeze si insolventa persoanelor fizice. In fata unei legi incomplete si nedrepte, parlamentarii PNL vor sesiza Curtea Constitutionala.

Parlamentarii PNL au luat cuvantul in plenul Camerei Deputatilor, aratand ca introducerea urgenta a legislatiei privind insolventa persoanelor fizice, ca parte integranta a noii legi a insolventei, reprezinta un element important si necesar pentru dinamizarea economiei romanesti.

Insolventa persoanelor fizice a fost sustinuta in cadrul dezbaterilor de catre reprezentantii Consiliului Suprem al Magistraturii, precum si de cei ai Ministerului Justitiei. Necesitatea completarii cadrului normativ a fost convenita inclusiv in cadrul Comisiei juridice de catre toti reprezentantii grupurilor politice, care au acceptat propunerea PNL pentru ca, in plen, majoritatea parlamentara formata din PSD, PC, UNPR si UDMR sa dea vot negativ pentru cererea de retrimitere la Comisie a actului normativ pentru o dezbatere mai ampla, in urma careia persoanele fizice sa beneficieze de un tratament egal si nediscriminatoriu in materia insolventei.

Insolventa personala este o procedura supravegheata judiciar pentru restructurarea situatiei financiare a unui debitor, un fresh start la care, din pacate, romanii nu au acces acum, spre deosebire de cetatenii altor tari europene, cum ar fi Marea Britanie, Franta, Olanda, Portugalia, Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia sau Lituania (din 2013). In prezent, doar Romania si Ungaria nu au, in legislatia nationala, aceasta prevedere, iar, in curand, inclusiv tara vecina va adopta o lege in acest sens, la recomandarea Fondului Monetar International.

Partidul National Liberal considera ca, prin adoptarea Legii privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, fara includerea prevederilor pentru persoanele fizice, se perpetueaza un dublu standard impotriva caruia liberalii vor lupta in continuare.

Nediscriminarea este un atribut pentru care PNL militeaza si pentru care va face toate demersurile necesare in sensul repararii acestei nedreptati legislative si pentru ca romanii sa aiba aceleasi drepturi ca si companiile, adica oricarui individ sa i se ofere dreptul de a o lua de la capat, fara niciun alt stigmat sau istoric. Mai mult, lipsa unei asemenea reglementari speciale este de natura a crea o situatie discriminatorie fata de ceilalti cetateni europeni nerezidenti in Romania, dar care au credite in Romania, si carora li se aplica legislatia din tara de provenienta, care, asa cum am mentionat deja, aproape oricare ar fi, are reglementata insolventa persoanelor fizice.

Partidul National Liberal va sesiza Curtea Constitutionala privind forma adoptata a Legii privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Actul normativ incalca dreptul la aparare al cetatenilor, romanii fiind obligati sa plateasca la Buletinul Procedurilor de Insolventa pentru a afla ca sunt parte intr-o procedura judiciara si pentru a putea ataca in instanta eventualele hotarari judecatoresti pe care le considera netemeinice.

Odata cu adoptarea initiativei, angajatii marilor societati comerciale aflate in dificultate din cauza crizei economice sunt lasati la mana furnizorilor de electricitate si de gaze, neplata facturilor in timpul procedurii de insolventa, dupa o perioada de 90 de zile, ducand la sistarea aprovizionarii cu energie si gaze si distrugand orice sansa a societatii de a se redresa. PNL atrage atentia asupra acestui fapt, mai ales ca, daca legea era in vigoare in aceasta forma la momentul intrarii Oltchim si Arpechim in insolventa, societatile ar fi fost date la fier vechi si mii de locuri de munca ar fi fost pierdute in mod iremediabil.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1521 (s) | 34 queries | Mysql time :0.052374 (s)