vineri, 26 aprilie, 2024

Politistii de frontiera vasluieni au destructurat o retea de contrabandisti de tigarete

Distribuie:

Publicat:

Politistii de frontiera vasluieni, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi, au destructurat o retea care desfasura activitati in sfera contrabandei cu produse din tutun si care actiona pe raza judetelor Vaslui si Iasi.

In perioada septembrie 2018 – noiembrie 2018, politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Vaslui s-au sesizat in legatura cu existenta si functionarea unei retele infractionale care avea preocupari in sfera contrabandei cu tigari si care desfasura activitati pe raza judetelor Vaslui si Iasi.

In urma documentarii cauzei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi, avand sprijinul colegilor de la Sectoarele Politiei de Frontiera Husi si Berezeni pe anumite segmente ale activitatilor de probatiune, politistii de frontiera au stabilit ca reteaua este formata din noua persoane, dintre care sase cetateni romani si trei cetateni din R. Moldova, cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani. Acestia au introdus in Romania, peste raul Prut, cantitatea de aproximativ 33.000 de pachete cu tigari, in perioada mentionata fiind documentate si realizate capturi intermediare.
Mod de operare
Tigarile erau introduse in Romania, peste raul Prut, de trei dintre membrii retelei, toti barbati de cetatenie R. Moldova. Acestea erau preluate de doi cetateni romani, sub coordonarea capului retelei, cetateanul roman I.F., in varsta de 41 de ani si depozitate, pentru scurte perioade de timp in locatii din zona de frontiera.  Ulterior, tigarile erau preluate si transportate de alti doi membri ai retelei, tot cetateni romani, in localitatea Miroslava, sprijiniti ca antemergatori de cei trei cetateni R. Moldova, urmand ca ulterior sa fie comercializate de un alt membru al retelei, cetatean roman, pe piata neagra din judetul Iasi.

In urma unei informatii detinute de colegii nostri, potrivit careia capul retelei urma sa achite o suma de bani cetatenilor din R.Moldova pentru tigarile traficate, dar si pentru realizarea actiunii si intregirea probatoriului in dosarul penal, in data de 26.11.2018 s-a organizat si efectuat prinderea in flagrant a acestora, precum si punerea in executare a unor mandate de aducere si ridicarea bunurilor provenite sau folosite in activitatile infractionale.

In urma activitatilor desfasurate, au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor peste 3.000 de pachete cu tigari de provenienta R. Moldova, in valoare de 30.000 lei,  trei autoturisme in valoare totala de 50.000 lei, diferite sume de bani in lei si valuta, cinci telefoane si alte obiecte/inscrisuri utile cauzei.

Totodata, politistii de frontiera au pus in aplicare zece mandate de aducere la sediul S.T.P.F.Vaslui  in vederea continuarii cercetarilor, emise de catre ofiterul de politie judiciara, care instrumenteaza cauza.
In cauza, sunt efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda, in data de 27.11.2018,  trei dintre membri retelei fiind prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva, care a dispus arestarea acestora pentru o perioada de 30 de zile, ceilalti sase fiind cercetati in stare de libertate.

Cercetarile continua, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi, in vederea stabilirii intregii arii infractionale, urmand ca, la finalizare, sa fie dispuse masurile legale care se impun.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img