joi, 25 aprilie, 2024

Politistii vasluieni au actionat cu efective marite

Distribuie:

Publicat:

Peste 160 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui sprijiniți de jandarmi, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au acționat în data de 1-4 decembrie 2022, pe raza județului Vaslui, pentru prevenirea săvârșirii faptelor antisociale şi menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru depistarea, identificarea și tragerea la răspundere a tuturor participanților la trafic care încalcă prevederile legale în vigoare.

Peste 160 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale și criminalistică, cu sprijinul jandarmilor, au desfășurat razii, pe raza județului Vaslui, cu efective mărite au acționat în minivacanța prilejuită de Ziua Națională.

S-a urmărit asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi pentru prevenirea faptelor cu violenţă în mediul rural, verificarea respectării prevederilor legale referitoare la paza bunurilor, protecția persoanelor, prevenirea şi combaterea furturilor din locuinţă, de și din auto, de animale și de material lemnos, respectiv pe linia prevenirii prevenirii producerii accidentelor rutiere.

Activitatea polițienească a vizat prevenirea, descoperirea și combaterea faptelor ilicite de comerț, dar și a altor fapte cu impact negativ asupra siguranței cetățeanului, prin efectuarea de controale la agenții economici care își desfășoară activitatea în sfera alimentației publice.

Prin desfășurarea acțiunii, s-a urmărit creşterea autorităţii poliţiei şi asigurarea respectării legii prin prezenţa activă a polițiștilor, în vederea prevenirii activităţii infracţionale şi creşterea vizibilităţii elementului poliţienesc, în zonele cu risc criminogen ridicat.  

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost legitimate peste 1050 de persoane si controlate peste 820 de vehicule și mopede. Au fost verificate 23 de societăți comerciale, 9 cluburi/discoteci și peste 40 de agenți de pază.

             De asemenea, polițiștii au aplicat 389 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 184. 000 de lei. Dintre acestea, 355 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. 195 din 2002 (privind circulația pe drumurile publice), 24 au fost aplicate pentru abateri prevăzute şi sancţionate de Legea 61 din 1991 (R) privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și 10 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Ca măsuri complementare, au fost reținute 60 de permise de conducere și 8 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea limitei legale de viteză – cu peste 70 km/h (1), depășirea limitei legale de viteză – cu peste 50 km/h (42), neacordare prioritate pietoni (8) și depășire neregulamentară (3) și alte abateri (6).

În aceeași perioadă, polițiștii de investigare a criminalităţii economice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui,  au desfășurat activități pentru prevenirea şi combaterea faptelor cu impact negativ asupra siguranței cetățeanului.

 Aceștia au efectuat controale la agenți economici din județul Vaslui, ce au avut drept scop prevenirea și combaterea faptelor negative din sfera comerțului, cu impact negativ asupra siguranței cetățeanului, în scopul combaterii spălării banilor, evaziunii fiscale și a altor evenimente negative.

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost verificați peste 120 de agenți economici și a fost constatată săvârșirea a trei infracțiuni, una de evaziune fiscală, prevăzută de Legea 241 din 2005, pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, și două din domeniul drepturilor asupra mărcilor și indicațiilor geografice, prevăzute de Legea 84/1998.

          În urma activităților derulate, au fost aplicate 95 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 105. 500 de lei.

Dintre acestea, 42 au fost aplicate pentru abateri prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, 26 de sancțiuni pentru abateri prevăzute de Legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, 5 sancțiuni pentru abateri prevăzute și sancționate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, 13 sancțiuni prevăzute de O.G. 99 din 2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață și 9 sancțiuni prevăzute de alte acte normative.

Totodată, au fost confiscați peste 7.150 de lei și indisponibilizate bunuri pentru care nu au putut fi prezentate documente justificative, în valoare de 2.400 de lei.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui vor continua desfășurarea de acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile date în competență, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, liniște, siguranță și legalitate a mediului de afaceri, cu preponderență în locurile și mediile cu risc ridicat criminogen.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img