vineri, 19 aprilie, 2024

Politistii vasluinei au actionat cu efective marite

Distribuie:

Publicat:

Peste 45 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui sprijiniți de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui au acționat în noaptea de 19/20 iunie 2021, pe raza județului Vaslui, pentru prevenirea săvârșirii faptelor antisociale şi menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru depistarea, identificarea și tragerea la răspundere a tuturor participanților la trafic care încalcă prevederile legale în vigoare.

În noaptea de 19 / 20 iunie a.c., intervalul orar 18.00 – 02.00, peste 45 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice și acțiuni speciale, au desfășurat pe raza județului Vaslui, o acțiune cu efective mărite.

S-a urmărit asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi pentru prevenirea faptelor cu violenţă în mediul rural, verificarea respectării prevederilor legale referitoare la paza bunurilor, protecția persoanelor, prevenirea şi combaterea furturilor din locuinţă, de și din auto, de animale și de material lemnos, pe linie rutieră, respectiv pe linia prevenirii / limitării răspândirii noului coronavirus Sars-cov-2.

Activitatea polițienească a vizat și contracararea fenomenelor cu consecințe păgubitoare asupra bugetului de stat (evaziune fiscală, nedeclararea veniturilor și lipsa evidențierii acestora cu ajutorul caselor de marcat), precum și prevenirea, descoperirea și combaterea faptelor ilicite de comerț, dar și a altor fapte cu impact negativ asupra siguranței cetățeanului, prin efectuarea de controale la agenții economici care își desfășoară activitatea în sfera alimentației publice.

Prin desfășurarea acțiunii, s-a urmărit creşterea autorităţii poliţiei şi asigurarea respectării legii prin prezenţa activă a polițiștilor, în vederea prevenirii activităţii infracţionale şi creşterea vizibilităţii elementului poliţienesc, în zonele cu risc criminogen ridicat.  

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost legitimate peste 400 de persoane si controlate peste 100 vehicule și mopede. Au fost verificate peste 60 de societăți comerciale, 10 cluburi/discoteci și peste 30 de agenți de pază.

De asemenea, polițiștii au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20. 000 de lei. Dintre acestea 11 au fost aplicate pentru abateri prevăzute şi sancţionate de O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, 10 pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și 24 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Ca măsură complementară, a fost reținut un permis de conducere și ridicat 1 certificat de înmatriculare.

Mai mult, au fost confiscați peste 1.700 de lei, precum și bunuri (țigarete) care erau comercializate fără documente legale de proveniență.

           Cu ocazia activităților desfășurate, a fost constatată săvârșirea a 2 infracțiuni ”obținere ilegală de fonduri” fapte prev. și pedepsite de art. 306 alin. (1) din Codul penal.

Exemplificăm :

Sâmbătă, 19 iunie 2021, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, într-o cauză penală, 2 pe raza municipiului Bârlad și una în orașul Negrești, județul Vaslui.

           În cauza în care au fost dispuse perchezițiile domiciliare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”înșelăciune” faptă prev. și pedepsită de art. 244 și ”fals în înscrisuri sub semnătură privată” faptă prev. și pedepsită de art. 322 din Codul penal.

Din cercetările efectuate de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, a reieșit faptul că, persoanele bănuite de comiterea infracțiunilor cercetate ar fi întocmit documente fictive pe care le-ar fi folosit ulterior pentru obținerea sumelor de bani acordate de la bugetul de stat, cu titlul de indemnizație de sprijin pentru persoane care au obținut venituri exclusiv din drepturi de autor și conexe, și se află în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea în context pandemic.

Prejudiciul cauzat persoanei vătămate (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui) este de peste 40.000 lei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor sus-menționate, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale.

 

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui vor continua desfășurarea de acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile date în competență, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, liniște, siguranță și legalitate a mediului de afaceri, cu preponderență în locurile și mediile cu risc ridicat criminogen.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img