joi, 28 martie, 2024

Polonezii isi aleg seful statului: Presedintele in exercitiu Andrzej Duda este favorit

Distribuie:

Publicat:

Polonezii votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după două săptămâni de la primul tur câştigat de şeful de stat în exerciţiu Andrzej Duda, dar fără majoritate absolută, relatează AFP, dpa şi Reuters, potrivit AGERPRES.

Adversarul lui Duda în turul decisiv de duminică este primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civilă, de centru. Duda este aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare.

Circa 30 de milioane de polonezi sunt aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele, inclusiv peste o jumătate de milion de alegători din afara ţării. Mulţi dintre ei votează prin corespondenţă, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, care a determinat şi amânarea alegerilor prezidenţiale iniţial programate pentru luna mai.

În primul tur prezenţa la vot a fost de 64,5%, cea mai ridicată din ultimii 25 de ani, iar la al doilea tur de regulă prezenţa este şi mai ridicată.

Pentru a respecta precauţiile impuse de coronavirus, la vot alegătorii sunt obligaţi să stea la doi metri distanţă unul de altul şi să poarte măşti de protecţie şi sunt încurajaţi să-şi aducă propriile instrumente de scris şi să folosească soluţii dezinfectante la intrarea în secţii.

Votul a început la ora 07.00 a.m. (05.00 GMT) şi urnele se închid la ora 09.00 p.m. (19.00 GMT), când sunt aşteptate rezultatele exit-polurilor.

Ultimele sondaje indică şanse egale între cei doi candidaţi.

Rezultatul scrutinului va fi decisiv pentru viitorul guvernului PiS, pe care criticii îl acuză de subminarea libertăţilor democratice dobândite la căderea comunismului, acum trei decenii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img