marți, 19 martie, 2024

Polonia cere revizuirea acordul cotelor obligatorii de refugati

Distribuie:

Publicat:

Noul executiv al Poloniei a declarat luni ca atacurile teroriste din Paris demonstreaza necesitatea de revizuire a acordului UE care priveste redistribuirea refugiatilor intre tarile care fac parte din blocul comunitar pe baza unor cote obligatorii.

Printre sutele de mii de oameni care au ajuns in Europa in ultimele luni, intre care si o persoana al carei pasaport a fost gasit la unul dintre locurile care au fost vizate de atentatele teroriste de la Paris. Autoritatile cred ca barbatul ar fi calatorult impreuna cu un altul, care s-a aruncat in aer in apropierea stadionului Stade de France.

Fostul executiv al Poloniei, de centru-dreapta, a sprijinit acordul in luna septembrie, insa noul guvern, care a fost format la inceputul lunii noiembrie de Partidul Lege si Justitie (PIS) si care este conservator, vrea modificarea pozitiei statului polonez fata de acest sistem.

”Dupa Paris, situatia s-a schimbat. Vom propune sa ne asezam la masa si sa ne gandim daca solutiile care au fost propuse sunt bune. Din punctul nostru de vedere, nu suntem pregatiti sa acceptam aceste cote de refugiati”, a spus Beata Szydlo, noul Prim-ministru al Poloniei.

Polonia s-a distantat de pozitia Ungariei, Slovaciei si Cehiei. Cele trei state nu au sprijinit acordul privind impunerea cotelor obligatorii de refugiati in cele 28 de state membre UE.

In urma planului stabilit de UE, Polonia urma sa primeasca 4.500 de refugiati, adaugandu-se celor 2.000 deja adoptati.

Totusi, orice reviziuire a acordului ar adanci probabil diviziunile in cadrul blocului comunitar privind modul de gestionare a celor peste 800.000 de migranti care au intrat in interiorul UE in 2015. Majoritatea dintre acestia fug de razboi si saracie din Orientul Mijlociu si Africa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img