vineri, 19 aprilie, 2024

Poluarea aerului cu particule fine imbolnaveste rinichii

Distribuie:

Publicat:

Poluarea aerului imbolnaveste rinichii. Persoanele care traiesc in zone cu niveluri mai mari de poluare a aerului s-au confruntat cu riscuri mai mari de a dezvolta boli renale, arata un studiu recent.

Se stie ca respiratia in poluarea aerului poate avea efecte negative asupra sanatatii dincolo de plamani, dar putine studii au aratat cum afecteaza rinichii, care actioneaza ca filtre pentru sange.

Pentru a investiga, Matthew F. Blum, MD (Johns Hopkins University School of Medicine) si colegii sai au examinat informatii despre 10.997 adulti pe 4 site-uri din Statele Unite, care au fost urmariti intre 1996-1998 si 2016. Cercetatorii au estimat nivelurile medii lunare de particule minuscule de poluare a aerului – numite particule fine – pe baza adreselor de domiciliu ale participantilor. Particulele fine provin dintr-o varietate de surse, inclusiv arderea combustibililor fosili, procese industriale si surse naturale.

Poluarea aerului imbolnaveste rinichii

Echipa a descoperit ca expunerea la cantitati mai mari de particule fine a fost asociata cu un grad mai mare de albuminurie – un marker al disfunctiei renale – la inceputul studiului, precum si cu un risc mai mare de aparitie a bolii renale cronice in timp.

„Deoarece ratele de boli renale cronice cresc in intreaga lume, este important sa intelegem daca si modul in care expunerea la poluarea aerului joaca un rol”, a spus dr. Blum.

Autorii au remarcat ca descoperirile lor pot fi deosebit de importante pentru partile lumii cu o poluare mai mare a aerului, cum ar fi China si India, unde nivelul de particule fine este de 5 pana la 10 ori mai mare decat in ​​Statele Unite. Studiile viitoare ar trebui sa examineze daca eforturile de imbunatatire a calitatii aerului produc beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea ratelor de boli renale cronice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img