News Flash:

Ponta: Amendamentul lui Serban Nicolae nu are legatura cu presa, ci vizeaza informatii nepublice

30 Octombrie 2014
1318 Vizualizari | 0 Comentarii
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca amendamentul senatorului PSD Serban Nicolae, asupra caruia Guvernul a emis aviz favorabil, nu are nicio legatura cu presa, ci se refera doar la informatiile nepublice din dosare.

"Din cate cunosc eu, fara sa stiu detalii, este vorba despre acele informatii nepublice. Mai departe, va rog sa va adresati Ministerului Justitiei, care la orice punct de vedere trebuie sa consulte CSM si o sa va raspunda. Dar eu cred ca intr-o societate normala cei care dau informatii din dosare sunt birourile de presa ale parchetelor si ca cei care cumva dezvaluie informatii nepublice din cate stiu eu in toata Europa exista sanctiuni", a spus Ponta.

El a mentionat ca presa publica stenograme din dosarele care sunt publice, nu din cele nepublice, fara incalcarea legii.

"Dumneavoastra ati publicat stenograme care se afla intr-un dosar public. Dosarele de la instanta sunt publice, deci nu cred ca ati furat stenograme de la Parchet. Nu se pune problema ca legea sa se aplice la ceva ce este public. Cred ca e vorba despre ceea ce nu e public", a spus Ponta.

El a aratat ca amendamentul lui Serban Nicoale nu are legatura cu presa. "Nu are nicio legatura cu presa, care are voie sa faca tot ce avem voie toti cetatenii tarii si nu are nicio interdictie in plus, motiv pentru care cred ca orice cetatean, daca subtilizeaza dintr-un dosar nepublic, deci aflat intr-o faza confidentiala, vreun document, raspunde pentru asta", a spus Ponta.

Initiativa senatorului PSD Serban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvaluirea de informatii care nu au caracter public dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare se pedepseste cu inchisoarea, a fost avizata favorabil de Guvern.

Avizul a fost formulat in sedinta de miercuri, printr-un punct de vedere referitor la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, provenit din propunerea legislativa initiata de senatorul PSD Serban Nicolae.

Initiativa senatorului PSD Serban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvaluirea de informatii care potrivit legii nu au caracter public dintr-o cauza aflata in curs de cercetare se pedepseste cu inchisoarea, a trecut tacit de Senat la inceputul lunii octombrie.

Citeste si Moment stanjenitor: Cea mai batrana locuitoare din sectorul 4 nu a spus pe scena

Propunerea legislativa a senatorului Serban Nicolae modifica Legea nr. 266/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul reformularii dispozitiilor articolelor 276 si 277, prin care se incrimineaza presiunile asupra justitiei si respectiv compromiterea intereselor justitiei.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifica, astfel ca declaratia publica cu caracter nereal, facuta cu intentie, la adresa unui judecator, al unui complet de judecata sau unui organ de urmarire penala, facuta cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre parti, direct sau prin reprezentanti autorizati, in legatura cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflata in curs de desfasurare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.

In plus, articolul 277 se modifica, astfel ca divulgarea, fara drept, de informatii confidentiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmeaza sa se obtina sau sa se administreze o proba, de catre o persoana care a luat cunostinta de acestea, in virtutea unei calitati stabilite de lege sau a atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

De asemenea, dezvaluirea fara drept de mijloace de proba sau inscrisuri oficiale intr-o cauza penala, inainte de a dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre o persoana care a luat cunostinta de acestea, in virtutea unei calitati stabilite de lege sau a atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda.

Dezvaluirea de informatii care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauza aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 3 ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala pedeapsa este de inchisoare de la 2 la 5 ani. Nu constituie infractiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvaluite acte sau activitati ilegale comise de instanta sau de organul de urmarire penale, in cursul cercetarii unei cauze.


Senatorul PSD Serban Nicolae a sustinut ca, prin propunerea sa legislativa ziaristii nu risca sanctiuni daca publica dezvaluiri, ci doar cei care au transmis respectivele informatii catre presa.

Camera Deputatilor este forul decizional. In octombrie, ministrul Justitiei a declarat ca initiativa senatorului PSD Serban Nicolae de modificare a Codului Penal trebuie discutata in Camera Deputatilor, pentru a se decide daca va fi adoptata, sustinand ca nu crede ca intentia parlamentarului a fost de a pedepsi jurnalistii, ci de a gasi "o formula de prevenire a scurgerilor de informatii de la instante".
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1733 (s) | 24 queries | Mysql time :0.031707 (s)