News Flash:

Ponta: Romania trebuie sa-si asume rolul de frontiera NATO. Trebuie sa crestem bugetul Apararii

2 Aprilie 2014
1717 Vizualizari | 0 Comentarii
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Romania trebuie sa-si asume rolul de frontiera a NATO intr-o regiune fierbinte, el aratand ca trebuie majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB anual, astfel incat in 2017 acesta sa ajunga la 2%.

 "Cred ca Romania, in acest moment, isi reafirma rolul strategic in regiune. (...) In acest moment Romania trebuie sa fie vazuta si trebuie sa-si asume rolul de frontiera a NATO intr-o regiune atat de fierbinte si care cu siguranta in perioada care vine ne va oferi noi provocari. Deci cred ca Romania trebuie sa-si afirme acest rol", a spus Ponta, la conferinta cu tema "Profilul Romaniei in NATO la 10 ani dupa integrare", organizata la Parlament.

El a aratat ca toti partenerii Romaniei trebuie sa aiba in continuare incredere in capacitatea noastra de a juca acest rol important regional.

"Cred ca decizile pe care le-am luat trebuie sa fie sustinute in viitor cu o strategie clara. Acum vedem poate mai bine ca in alte dati de ce a fost nevoie si de ce am decis bine ca Romania sa fie parte a sistemului de aparare antiracheta, de ce in mod sigur am fi vrut sa folosim resursele financiare la altceva, dar anul trecut am luat decizia achizitionarii avioanelor multirol si Romania va avea aceste capabilitati de care avea de mult timp nevoie si pe care nu le-a achizitionat in vremuri economice mai bune", a spus Ponta.

 El a criticat faptul ca in 2012 Ministerul Apararii a avut cel mai prost buget - 1,12% din PIB si a aratat ca trebuie majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB anual, astfel incat in 2017 acesta sa ajunga la procentul de 2%.

"Am reusit in 2013 sa ajungem la 1,38%, in 2014 la 1,42%. Cred ca prin consens politic al celor care uita de populismul tipic anului electoral, al celor care vad si gandesc in viitor rolul strategic al Romaniei, trebuie sa avem posibilitatea ca in urmatorii trei ani sa avem o crestere anuala de 0,2% din PIB a alocarii pentru MApN, in asa fel incat Romania in 2017 sa ajunga la acel 2% din PIB, care nu e 2,38, cat ne-am asumat cu totii, dar e o dovada clara a intentiei Romaniei de a-si asuma rolul sau in NATO si in regiune", a spus Ponta.

romania nato parlament pib ministerului apararii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 34 queries | Mysql time :0.045288 (s)