sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Portia de 1 mai, o adevarata bomba pentru sanatatea romanilor. Contine peste 30 de substante chimice

Distribuie:

Publicat:

Mititei cu monoglutamat de sodiu, soia si fibre de citrice, mustar indulcit cu sucraloza, paine cu aminoacizi din unghii si par, carnati care contin aroma de fum sau fum lichid. Asa arata cele mai consumate produse care vor ajunge pe masa romanilor de 1 Mai, cand, conform traditiei, se incing gratarele cu mici, carnati si fripturi.

Farfuria de 1 Mai contine nu mai putin de 37 de substante chimice

Este una dintre concluziile la care a ajuns Asociatia Pro Consumatori (APC), care a analizat 25 tipuri de mititei, 116 tipuri de carnati, 34 tipuri de mustar, 17 tipuri de maioneza, 17 tipuri de ketchup, 52 tipuri de paine feliata, toate achizitionate din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor, potrivit unui comunicat al apc-romania.ro.

Studiul privind calitatea mititeilor, mustarului, maionezei, ketchup-ului si a painii face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Astfel, s-a constat ca la fabricarea mititeilor analizati s-au folosit urmatoarele ingrediente: carne de porc, carne de vita, carne de oaie, carne de caprioara, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slanina, seu de vita, apa, sare, sare iodata, sare de mare neiodata, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucsoara, ceapa, patrunjel, maghiran, dextroza, maltodextrina, zahar, hidrolizate proteice vegetale, supa de vita, supa de oase de vita, ulei de floarea soarelui, fibra de soia, fibre vegetale, arome, aroma de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonati de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich si monoglutamat de sodiu.

Concluzia: continutul de carne din mititeii analizati variaza intre 61,5% si 90%

In cazul carnatilor din oferta comuna situatia sta asa: au putina carne (30-40%) si multe ingrediente, precizate sau ascunse: subproduse de abator, apa, soia, numerosi aditivi care au rostul lor- sa coloreze, sa mentina culoarea si aspectul turgescent (umflat) cat mai mult timp, sa previna procesul de oxidare a compozitiei, sa inhibe procesele de degradare, sa creeze si sa mentina gust si aroma placute etc., numiti cu termeni de specialitate: polifosfati, sulfiti, nitrati, antioxidanti, glutamati s.a.m.d.

Mustarul industrial analizat de cei de la APC a aratat ca s-au folosit urmatoarele ingrediente: apa, boabe de mustar, faina de mustar, otet din vin, zahar, sare, condimente, faina de grau, ulei de floarea soarelui, betacaroten, riboflavina, disulfit de potasiu, acid citric, amidon modificat din porumb, guma de xantan, guma de guar, acesulfam de potasiu, zaharina, tartrazina, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, arome, extract de chili, boia de ardei iute, miere de albine, curcumina si coriandru.

Ketchup-ul este un sos dulce sau picant preparat din suc de rosii, cateodata legume (ceapa, telina, ardei capia), otet si mirodenii (boia iute sau dulce, piper, busuioc, usturoi, frunze de dafin etc). Cu toate astea, in afara de rosii/pasta de tomate/pulpa de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate, in acest tip de produs s-au mai identificat: apa, zahar, otet din vin, sare iodata, sare de mare, sare, amidon modificat din porumb, acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, guma de xantan, guma de guar, arome, aroma tomate, ceapa, usturoi, frunze de dafin, cuisoare, chimen, ienibahar, piper, telina, extract de ardei iute, boia de ardei iute, lactoza, sirop de glucoza-fructoza.

Maioneza traditionala este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. In afara de ulei de rapita/floarea soarelui, galbenus de ou si otet, in maioneza industriala s-au mai identificat urmatoarele ingrediente: apa, zahar, amestec de condimente (neprecizate ca tip), sare, acid citric (acidifiant), acid lactic (corector de aciditate), EDTA (antioxidant), amidon modificat, guma de guar, guma de xantan, guma din seminte de caruba, faina de roscove, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, butilhidroxitoluen, butilhidroxianisol, acesulfam de potasiu, arome, caroteni (coloranti), luteina (colorant), extract colorant din morcovi, aroma de mustar, beta-caroten (colorant), lapte praf degresat, mustar, arome naturale (neprecizate ca tip), usturoi granulat, suc de lamaie (0,1%), sirop de glucoza-fructoza, praf de ou integral (0,1%) si proteina din lapte.

Painea analizata nu se incadreaza nici ea in reteta traditionala. Si prin care aluatul dospit se prepara doar din patru ingrediente: faina (de grau sau secara, eventual in amestec cu alte fainuri de cereale, de leguminoase sau de cartofi), drojdie de panificatie, sare de bucatarie si apa.

Potrivit APC, in afara tipurilor de fainuri din cereale, in compozitia sortimentelor de paine feliata analizata, s-au identificat si alte ingrediente precum: margarina, uleiul vegetal de palmier, zaharul, faina de soia, faina de fasole, fibre vegetale, glucoza, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoza, zer praf, ulei vegetal (nu se mentioneaza tipul), ulei de rapita, amidon de porumb, faina de orez, faina de porumb, gluten, grasimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteina, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono si digliceride ale acizilor grasi, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, guma de guar, guma de xantan, hidroxipropilmetilceluloza, mono si digliceride ale acizilor grasi, acid tartric, glicerina, citrat de lecitina, esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi.

„Consumatorii se asteapta ca eticheta sa reflecte cu exactitate continutul si calitatea produsului, lucru care nu se intampla in cele mai multe situatii. La alegerea unei caserole de mici trebuie sa se aiba in vedere pe de o parte continutul de carne/carnuri de pe eticheta, care ar trebui sa depaseasca 85% din continutul caserolei, iar pe de alta parte celelalte ingrediente din compozitie. Trebuie sa evitati acei mici care au in compozitie arome, aroma de fum si aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu si izoacorbatul de sodiu. Totodata, trebuie evitati mititeii cu adaos de zahar, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale si fibra de soia, care impreuna cu aditivii alimentari mascheaza calitatea scazuta a carnurilor folosite in reteta respectiva. ” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img