marți, 16 aprilie, 2024

Portul Bar din Muntenegru, un potential hub pentru importurile europene de GNL

Distribuie:

Publicat:

Portul Bar Adriatic din Muntenegru are potențialul de a deveni un hub pentru importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA în Europa, a declarat Steven Winberg, secretarul adjunct al departamentului energetic din SUA, Steven Winberg, potrivit seennews.com.

"Acest port este poziționat în mod ideal pentru a accepta GNL și ar fi un hub din care să transporte gazul lichefiat în alte țări, este un port cu apă adâncă și poate găzdui navele care provin din Statele Unite", a spus Windberg într-un fișier video postat pe site-ul web al emisiunii publice din Muntenegru RTCG luni.

Importurile de GNL din Statele Unite ar contribui la securitatea și concurența pieței energetice din Muntenegru, a spus Windberg.

"Ori de câte ori ai o nouă sursă de energie, creează stabilitate și securitate energetică", a spus el.

În altă parte, în Europa de Sud-Est (SEE), Croația vecină a Muntenegrului construiește un terminal de GNL de 233,6 milioane de euro (255 milioane dolari) pe insula Krk.

Terminalul va avea capacitatea de a transporta 2,6 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an în rețeaua națională începând cu 2021.

Folosind rețeaua sa națională de transport, Croația va putea livra gaze de la terminalul Krk LNG către statele membre UE, Slovenia, Italia și Ungaria, precum și către Serbia și Muntenegru din afara UE. Terminalul a fost plasat pe listele proiectelor europene de interes comun din 2013, având în vedere importanța sa strategică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale în Europa Centrală și de Sud-Est.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img