marți, 19 martie, 2024

Posibile crime de razboi in Palestina – Israelul nu va coopera cu CPI

Distribuie:

Publicat:

Israelul "nu va coopera" cu Curtea Penală Internaţională (CPI) în cadrul unei anchete asupra unor presupuse crime de război în teritoriile palestiniene, a anunţat joi într-un comunicat biroul de presă al premierului israelian Benjamin Netanyahu, informează AFP.

"Israelul a decis să nu coopereze cu CPI", se spune în acest comunicat, care estimează că "CPI nu are legitimitatea pentru a declanşa o anchetă".
Procuroarea generală a CPI, Fatou Bensouda, a anunţat la începutul lui martie declanşarea unei anchete asupra unor presupuse crime de război în Teritoriile Palestiniene, o iniţiativă respinsă de Israel şi salutată de palestinieni.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, a cărui ţară nu este membră a CPI, spre deosebire de Autoritatea Palestiniană, a criticat imediat decizia, spunând că aceasta reflectă "esenţa însăşi a antisemitismului".

CPI, singurul tribunal permanent din lume pentru crime de război, a fost creat în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime din lume atunci când tribunalele locale nu vor sau nu pot interveni. Această instanţă nu vizează guverne sau state, ci persoane.

Potrivit sistemului CPI, care are sediul la Haga, un stat poate, dacă doreşte, să încerce să demonstreze că a declanşat el însuşi o anchetă asupra crimelor vizate şi să ceară astfel ca ancheta Curţii să-i fie delegată.

Pe 19 martie, CPI a dat termen de o lună Israelului şi palestinienilor pentru a cere amânarea anchetei.

Potrivit comunicatului de joi, "premierul Netanyahu a declarat că în timp ce soldaţii Tsahal (armata israeliană) luptă (…) împotriva teroriştilor care comit crime de război, tribunalul de la Haga a decis să condamne Israelul".

Netanyahu a avut mai multe reuniuni cu înalţi responsabili politici şi în domeniul securităţii pentru a decide asupra reacţiei israeliene în faţa declanşării acestei anchete, precizează comunicatul.

Această anchetă vizează ofensiva de mare anvergură lansată de Israel împotriva Fâşiei Gaza, controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, în scopul, potrivit statului evreu, de a face să înceteze tirurile de rachete şi să distrugă tunelurile săpate din 2006 dinspre enclava palestiniană.

În cele din urmă, această anchetă i-ar putea viza pe Benjamin Netanyahu sau pe actualul ministru al apărării, Benny Gantz, şef al armatei în timpul ultimului război din Gaza (2014), aflat în centrul anchetei CPI.

Acel război a făcut circa 2.250 de morţi de partea palestiniană, majoritatea civili, şi 74 de morţi, exclusiv militari, de partea israeliană.

Israelul încearcă să mobilizeze ţările aliate pentru a determina CPI şi pe viitorul său procuror general, britanicul Karim Khan, să abandoneze ancheta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img