vineri, 19 aprilie, 2024

Pot folosi telefoanele mobile in timpul orelor si pot cere socoteala profesorilor. Schimbari majore pentru elevi

Distribuie:

Publicat:

Din aceasta toamna, elevii le pot cere socoteala profesorilor pentru notele primite si pot folosi telefoanele mobile in timpul orelor „in scop educational”. Ei nu mai pot fi mustrati in fata clasei, iar, daca isi corecteaza comportamentul, nu li se va mai scadea nota la purtare. Toate aceste prevederi fac parte din Statutul Elevului

Una din cele mai importante prevederi ale Statutului, care intra in vigoare chiar de la inceputul anului scolar, este ca elevii au dreptul sa isi conteste notele la lucrarile scrise. Mai intai, potrivit gandul.info, ei pot cere explicatii profesorului de la clasa, in cinci zile de la comunicarea notei.  Daca nu sunt multumiti de argumentele dascalului, pot face plangere scrisa la director. Plangerea este analizata de o comisie formata din doi profesori care nu predau la clasa. Media notelor date de ei este cea care va fi trecuta in catalog.

Totodata, profesorul trebuie sa ii informeze asupra notelor primite inainte sa fie trecute in catalog si trebuie sa fie consultati in legatura cu materiile optionale, iar participarea la aceste discipline se va face pe grupe formate special in acest sens. Profesorii nu au voie sa puna absente ca mijloc de coercitie, au voie sa puna absenta doar daca elevul nu este  la ora si nu au voie sa ii oblige pe copii sa participe la olimpiade si concursuri scolare. Atunci cand se aplica o sanctiune, elevii au dreptul sa se apere.

Nici o mustrare nu se face in fata clasei sau a scolii si sunt interzise pedepsele colective. Pentru orice sanctiune aplicata, daca, in opt saptamani de la comunicarea pedepsei, elevul isi corecteaza comportamentul, nu i se mai scade nota la purtare. De asemenea, elevii pot fi pedepsiti doar pentru faptele pe care le savarsesc  in perimetrul scolii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img