joi, 28 martie, 2024

Poti trai fara bani?

Distribuie:

Publicat:

Poţi trăi fără bani? Am putea să ne ducem traiul fără să fim ghidaţi de hârtiile ce au ajuns să ne conducă viaţa? Cum ar arăta lumea fără proprietăţi, ar mai fi oamenii la fel de lacomi sau ar fi mai fericiţi? Acestea sunt doar câteva întrebări care ne vin în cap atunci când ne gândim la o lume în care banii nu ar exista.

Cu mii de ani în urma, oamenii se ocupau cu agricultura sau vânatul. Îşi duceau liniştiţi traiul fără să se gândească la o valoare materială. Consumau din gospodării şi nu agoniseau lucruri de care nu aveau nevoie. Odată cu trecerea anilor, omul a simţit nevoia să se dezvolte. S-au creat astfel diferite comunităţi, iar nevoile acestora erau mai mari pe zi ce trece. Fiecare cetăţean îşi dorea mai mult decât avea.

Astfel, în anul 600 i.Hr. a apărut prima monedă. Din acel moment totul a început să se învârtă în jurul banilor. Cine are mai mult, cine îşi poate permite mai multe lucruri şi încet, încet lucrurile au ajuns în punctul de astăzi.

Banii au ajuns să fie baza economiei

Să ne imaginăm o lume în care am putea trăi fără bani ne vine foarte greu. Cum am putea să ne satisfacem nevoile de zi cu zi? Lumea a ajuns să pună tot mai mult preţ pe lucrurile materiale ce le oferă bunăstarea. De cele mai multe ori ramurile sociale sunt diferenţiate tot din punct de vedere financiar. Multe lucruri şi-au pierdut adevărata valoare într-o lume în care totul este pe bani.

Dacă e să ne gândim că de mâine nu ar mai fi bani am putea spune fără îndoială că totul ar fi un haos total. Probabil că lumea ar fi condusă de cei puternici, iar cei slabi ar fi nevoiţi să se chinuie în mici comunităţi pentru a-şi duce traiul.

Însă poţi trăi fără bani dacă e să ne gândim la cum au trăit civilizaţiile anterioare când era folosit trocul. Popoarele amerindiene sau egiptenii foloseau această operaţie economică frecvent. În economiile vechi, trocul era singurul mod de schimb. Un alt detaliu interesant este acela că deşi trocul a fost înlocuit în societăţile moderne de comerţul bazat pe monede acesta nu a dispărut niciodată în totalitate.

O lume fără bani probabil ne-ar aduce mai multă libertate simţindu-ne confortabil cu mult mai puţin. Ramurile sociale ar dispărea şi nu ar mai exista bogaţi şi săraci. Probabil lumea ar avea acelaşi scop şi anume cel de a supravieţui fără însă să aibă o dorinţă de a se îmbogăţi.

Insula Anuta, locul unde oamenii trăiesc fără bani

Pe insula Anuta din arhipelagul Insulelor Solomon banii nu contează pentru viaţa de zi cu zi. Acolo totul se bazează pe dăruire. Toate lucrurile de pe acea insulă sunt împărţite de la produse alimentare şi până la terenuri. Locuitorii insulei Anuta au responsabilitatea de a lucra pământul şi astfel cu toţii se bucura de roade. Cu toate acestea sunt şi persoane care câştigă ocazional bani. Din veniturile obţinute aceştia cumpăra bunuri pe care le împart apoi cu localnicii insulei.

Curiozităţi despre bani

Provenienţa leului românesc vine din secolul al XVII-lea. Ţările romane foloseau pe atunci taleri olandezi pe care era gravat un leu.

Ştiaţi că…în fiecare an se produc mai mulţi bani pentru jocul de Monopoly decât bani reali?

Virusul gripei poate rezista pe banii de hârtie mai mult de două săptămâni.

În anul 1967 la Londra a fost construit primul bancomat din lume.

În anul 1944 a fost emisă la Maroc cea mai mică bancnotă din lume. Aceasta avea dimensiunea unui timbru (42×31 mm).

Dacă poţi trăi fără bani sau nu majoritatea dintre noi probabil nu vom afla niciodată sau doar dacă vom ajunge să trăim pe insula Anuţa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img