News Flash:

Povestea celebrului filosof Philipp Melanchthon

16 Februarie 2015
1712 Vizualizari | 0 Comentarii
Philipp Melanchthon (numele grecizat al lui Philipp Schwarzerd – in germana „pamant negru”, n. 16 februarie 1497 in Bretten; d. 19 aprilie 1560 in Wittenberg) a fost un filolog, filosof, umanist, teolog, autor de manuale si poet neolatin. A fost cunoscut ca Praeceptor Germaniae. Prieten foarte apropiat cu Martin Luther, reformator el insusi, s-a distantat, in cele din urma de acesta, cand a inceput sa politizeze Reforma.

Tatal sau, Georg Schwartzerdt era originar din Heidelberg si lui ii era incredintata dotarea militara a principelui. Mama sa, Barbara, fiica lui Johann (Hans) Reuter din Bretten, un negustor de vinuri si de stofe, era inrudita cu Elisabeth unica sora a lui Johannes Reuchlin.

S-a nascut in casa bunicilor de la Bretten, unde a si crescut impreuna cu cei trei frati si cu sora lor. Bunicul din Brettheim (cum se numea pe atunci localitatea Bretten) s-a preocupat de educatia lui de baza, indeosebi de studiul limbii latine, gratie lectiilor lui Johannes Unger.

Copilaria i-a fost adanc marcata cand tatal sau s-a intors bolnav dintr-o expeditie militara (se zicea ca ar fi baut apa dintr-o fantana otravita; dar se pare ca era vorba de o boala profesionala cauzata de plumb si de alte substante chimice care se foloseau in armata de pe atunci). Numai credinta profunda a lui Georg Schwartzerdt l-a ajutat sa depaseasca acel moment de criza.

Avea numai 11 ani cand, la 17 octombrie 1507, i-a murit bunicul si la zece zile dupa si tatal: In urma acestei pierderi, Filip a fost trimis la rudele de la Speyer.

Impreuna cu fratele sau Georg, au frecventat scoala de latina din Pforzheim, pe cand locuiau la Elisabeth (Els) sora lui Johannes Reuchlin.


philipp melanchthon
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 34 queries | Mysql time :0.046528 (s)