marți, 16 aprilie, 2024

Povestea medicului care s-a operat singur si a supravietuit

Distribuie:

Publicat:

Leonid Rogozov a fost un chirurg rus care a participat intre 1960-1961 in cea de a sasea expeditie sovietica in Antarctica. Cu ocazia a 84 de ani de la nasterea acestuia, ar trebui sa afli povestea celui care a reusit sa se opereze singur si sa supravietuiasca.

Leonid Rogozov s-a nascut pe 14 martie si a trait in perioada 1934 – 2000 si avea 27 de ani atunci cand a plecat in expeditie. Acesta a fost unul dintre cei 12 barbati care se aflau la baza din Novolazarevskaya. Baza sovietica din Antarctica a fost construita pana in februarie 1961, iar participantii asteptau trecerea iernii.

Pe 29 aprilie, Rogozov a inceput sa se simta rau, era slabit, avea febra si stari de voma. In cele din urma, a inceput sa aiba dureri in zona abdominala. Acesta a reusit sa isi puna singur diagnosticul de apendicita acuta.

Operatia de apendicita este una cat se poate de obisnuita, daca exista aparatura necesara. Din pacate, acesta se afla in mijlocul pustiului, intr-un frig cumplit. In plus, acesta era singurul medic din acea expeditie si nici nu putea sa plece cu avionul din cauza furtunilor de zapada. Cu alte cuvinte, Leonid Rogozov era pe cont propriu.

„Se pare ca am apendicita. Incerc sa-mi mentin calmul, chiar sa zambesc. De ce sa-mi ingrijorez prietenii? Cine ar putea sa ma ajute?”, a scris medicul in jurnalul sau. El a incercat sa se trateze cu antibiotice, dar starea lui se agrava din ce in ce mai repede, febra era tot mai mare, iar starile de voma tot mai dese.

„Nu am dormit deloc noaptea trecuta. Ma doare ca dracu’! O furtuna de zapada imi biciuieste sufletul, urland ca o suta de sacali. Asta este. Trebuie sa ma gandesc la singura solutie: sa ma operez singur. Este aproape imposibil. Dar nu pot sa stau cu bratele incrucisate si sa nu fac nimic”, a mai scris acesta.

Din cauza simptomelor care se tot agravau, Rogozov a trebuit sa ia decizia drastica de a se opera singur. Alta varianta nu avea. Operatia a fost pe 1 mai si a fost pregatita in detaliu de doctor.

Interventia a inceput la ora 2 noaptea, iar medicul a fost asistat de doi colegi, un sofer si un meteorolog. Dupa aproximativ 30 de minute acesta a inceput sa ia mici pauze, din cauza ametelilor si a starii precare de sanatate.

Leonid Rogozov spunea ca a lucrat fara manusi si s-a folosit de o oglinda care, pana la urma, il si incurca, deoarece arata lucrurile invers. Acesta a lucrat mai mult pe pipaite, dar a incercat sa fie cat se poate de prudent in conditiile pe care le avea. El a spus ca, in timp ce deschidea peritoneul a taiat din greseala cecumul, pe care a fost nevoit sa il coasa. In cele din urma acesta a reusit sa vada apendicele si pata neagra de la baza sa. Daca mai astepta o zi, ar fi plesnit. Cu toate ca i s-au inmuiat mainile, acesta a reusit sa duca operatia la capat si sa indeparteze apendicele.

Operatia a durat o ora si 40 de minute. Dupa aceasta, starea medicului s-a imbunatatit. Dupa o saptamana Rogozov a scos cusaturile si dupa inca o saptamana s-a pus pe picioare. Medicul a declarat ca experienta a fost pentru el ca o a doua nastere.

In octombrie 1962 acesta s-a intors la Leningrad si s-a apucat de teza de doctorat. Acesta a lucrat in mai multe spitale si a condus Institutul de Pneumologie din Sankt Petersburg intre anii 1984-2000. Acesta a murit de cancer la plamani la varsta de 66 de ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img