vineri, 29 martie, 2024

Povestea primului copil transplantat cu celule stem hematopoietice donate de un donator neînrudit

Distribuie:

Publicat:

Vă prezentăm în exclusivitate povestea unui tânăr, care la 8 ani de la transplant, se bucură de viață. Cătălin Psenișnic este primul copil transplantat în România cu celule stem hematopoietice donate de un donator neînrudit.  A fost diagnosticat în urmă cu 8 ani cu aplazie medulară.

Acum Cătălin Psenișnic are 21 de ani acum și urmează școala de asistenți medicali. Vrea să ajute oamenii, așa cum a fost ajutat și el. În cazul bolii de care a suferit aplazie medulară,  singura soluție a fost transplantul de celule stem hematopoietice. De tratamentul și supravegherea medicală a lui Cătălin s-a ocupat dr. Anca Coliță de la Institutul Fundeni. Iată povestea sa din perspectiva lui Cătălin dar și al mamei sale Veta Psenișnic, cea care i-a fost mereu aproape și l-a însoțit la spital.

CSÎD: Când ai primit diagnosticul cu aplazie medulară? Ce simptome aveai?

Cătălin Psenișnic: Diagnosticul l-am primit în octombrie 2012 după mai multe investigații făcute la spitalul Fundeni. Simptomele care au apărut au fost lipsa de concentrare, iar analizele nu erau bune, cu toate că făceam analize în fiecare primăvară și toamnă

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img