vineri, 29 martie, 2024

Povestea singurului bebelus nascut in zona contaminata radiocativ din Cernobil

Distribuie:

Publicat:

Serialul ”Cernobil”, produs si difuzat de HBO, a resuscitat interesul opiniei publice in jurul accidentului produs in urma cu 32 de ani la centrala nucleara din localitatea ucraineana.

In ciuda dezastrului care a urmat incidentului nuclear, o familie de muncitori a refuzat sa paraseasca zona de excludere si si-a continuat nestingherita viata, undeva la 30 de kilometri de reactor, din cauza faptului ca autoritatile nu le-au pus la dispozitie o alta casa care sa le fie pe plac.

In aceasta familie, Sovenko, in 1999, s-a nascut Mariyka, singurul bebelus din zona contaminata radioactiv de explozia reactorului de la Cernobil.

Dupa ce au refuzat stramutarea, familia Sovenko a fost hartuita de autoritati si acuzata de ”uciderea” cu buna stiinta a fiicei lor. Si-au dus traiul cat se poate de normal: copila inota intr-un rau din apropierea case, unde tatal sau pescuia si se hranea cu laptele de la vaca care pastea pe pasunile din jurul Cernobilului.

Desi autoritatile ucrainene au incercat sa ascunda rusinea de a nu fi extras din arealul de excludere toti cetatenii sai, Mariyka a crescut si este astazi o tanara sanatoasa, dezvoltata normal, ce pare sa fi devenit un simbol al ”renasterii dupa Cernobil”.

Mariyka este studenta la o universitate din Kiev, unde si munceste. ”Sunt bine. Lucrez si ma intretin singura Asta e tot”, a declarat ea jurnalistilor.

”Daca oamenii au impresia ca este vreun mutant sau ca are doua capete, se insala amarnic. Priviti-o! Este un copil minunat si foarte sanatos”, spune mama ei, Lydia.

”Nu o intereseaza sa fie unica prin faptul ca s-a nascut la Cernobil. Dimpotriva! Este un stigmat faptul ca s-a nascut acolo”, a declarat si una din prietenele sale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img