sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Povestea tanarului care a studiat la Yale dar s-a intors in Romania penrtu a descoperi un leac pentru cancer

Distribuie:

Publicat:

Munca mai grea si satisfactii mai mari. Sunt motivele pentru care un tanar cercetator s-a intors in Romania, dupa ce a absolvit Universitatea Yale si a lucrat in unul din cele mai cunoscute spitale din Statele Unite si pe Wall Street. Cu toata aceasta experienta s-a intors in tara ca sa faca parte din echipa care vrea sa trateze cancerul pe cale naturala.

Ofertele pe care le primeste un absolvent al Universitatii Yale si nici macar un job bine platit pe Wall Street nu au reusit sa tina un tanar cercetator departe de Romania. S-a intors acasa, la Timisoara, si isi foloseste cunostintele acumulate peste Ocean, intr-unul dintre cele mai moderne centre din Europa. „E mai usor sa faci cercetare in Statele Unite, dar in Romania, satisfactiile sunt mai mari”, e explicatia unei alegeri din care tara care e pe penultimul loc in UE la fonduri alocate pentru acest domeniu are doar de castigat.

Raul Patrascu e cercetator in Timisoara, la Centrul de Terapii Genice si Celulare in Tratamentul Cancerului. Face parte din echipa Oncogen, al carei obiectiv e modificarea sistemului imunitar, astfel incat acesta sa recunoasca si sa distruga o tumora maligna. S-a intors in tara, dupa sase ani in Statele Unite. „Am terminat facultatea la Yale, este in top 10 mondial, in top 2 in SUA. Am facut medicina preclinica si chimie. Si am lucrat si in cercetare. Am si publicat impreuna cu o echipa de la renumitul centru de cercetare in cancer John Hopkins pe cancerul pancreatic si apoi am mai lucrat un an pe WallStreet, la un mare fond de investitii”, spune Raul Patrascu, cercetator Oncogen, pentru Digi24.

Planta din Romania care distruge in timp record celulele canceroase

Vrea sa foloseasca aceasta experienta in tara in care s-a nascut si e extrem de increzator.

„Avem toate dotarile de care avem nevoie pentru a face cercetare de nivel mondial. In Timisoara, Institutul Oncogen, din punct de vedere al infrastructurii, este de departe cel mai dezvoltat si chiar la nivel national. Mai ales incepand cu ultimii ani am inceput sa dezvoltam aceasta infrastructura de cercetare chiar la nivel national. Si la Cluj se poate face cercetare, si la Bucuresti, Iasi”, adauga cercetatorul.

„Sunt multi tineri care au potential si pot sa mearga mai departe si sa studieze. (Reporter: Ai colegii multi care au plecat?) Da, am colegi. Este un pic mai greu fiind plecati departe de familie, satisfactia financiara… e doar satisfactia financiara, fara a avea si timp pe care trebuie sa il petreci cu familia. Deci sunt si avantaje si dezavantaje”, spune Lavinia Iliesi, biolog Oncogen.

„De cativa ani avem acest fenomen in care sunt tineri care au facut studii in strainatate si se intorc si vor sa lucreze in Romania. Suntem in discutii cu trei sau patru cercetatori avansati care au 10, 15, 20 de ani in Statele Unite in general si care vor sa se intoarca”, afirma Virgil Paunescu, coordonator Oncogen.

Centrul de Terapii Genetice si Celulare in Tratarea Cancerului face parte din structura Spitalului Judetean Timisoara. Intre 2010 si 2015, aici s-au investit aproape 10 milioane de euro, in mare parte bani europeni.

„Este totusi inca mai usor sa pleci in strainatate si sa faci acolo performanta, dar pentru unii cum sunt cei ca mine care vor sa faca performanta si acasa, nu doar pentru altii, nu doar pentru straini”, mai spune Raul Patrascu, cercetator Oncogen.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in 2016, Romania a alocat 3,47 de miliarde de lei pentru cercetare, adica 0,48% din bugetul national. Cifrele ne plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana la acest capitol, media fiind de peste 2%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img