marți, 19 martie, 2024

Povestire cu tâlc: ”Tu ce ești: Ou, Morcov sau Cafea?”

Distribuie:

Publicat:

O tanara a mers la bunica ei in vizita si a inceput sa ii povesteasca despre viata si ei despre cat de dificile sunt lucrurile pentru ea. Recent a aflat ca sotul ei o insala si de atunci este devastata. Nu stia ce sa faca si nici nu credea ca poate renunta la o relatie atat de lunga. Insa era obosita sa lupte de una singura.

Dupa ce a ascultat-o, bunica a luat-o de mana si a dus-o in bucatarie. A umplut trei oale cu apa si le-a pus pe aragaz, la foc mare. In scurt timp, oalele au inceput sa fiarba. In prima a pus morcovi, in a doua oua si in ultima boabe de cafea. Fara sa spuna un cuvant, amandoua au stat si au asteptat.

In aproximativ douazeci de minute, bunica a oprit focul. A scos morcovii afara si i-a pus intr-o farfurie. A scos ouale afara si le-a pus intr-un bol. Apoi, a luat polonicul si a scos si boabele de cafea, punandu-le intr-un bol.

S-a uitat la nepoata ei si a spus: “Spune-mi ce vezi.”

“Morcovi, oua si cafea.” – a raspuns tanara surprinsa. Nu stia ce se intampla.

Bunica a tras-o de mana si a rugat-o sa simta morcovii. Acestia erau moi. Bunica i-a cerut apoi sa ia un ou si sa il sparga. Dupa ce a indepartat coaja, ea a observat ca oul fiert era tare.

In cele din urma, bunica i-a cerut nepoatei sa guste cafeaua. Imediat ce a luat o gura din cafeaua aromata, tanara a zambit.

“Ce inseamna asta, bunica?”

Batranica i-a spus ca atat morcovii, cat si ouale si cafeaua s-au confruntat cu aceeasi problema: apa clocotita. Fiecare, insa, a reactionat diferit. Morcovul, care parea sa fie puternic si dur imediat s-a inmuiat si a devenit slab.

Oul era foarte fragil; coaja subtire din exterior era cea care ii proteja interiorul lichid, insa dupa cateva minute de fierbere interiorul a devenit dur.
Boabele de cafea au reactionat unic. Dupa ce au intrat in apa fierbinte, ele au reusit sa schimbe apa.
“Care dintre acestea esti tu?”- a intrebat femeia.

“Cand dificultatea bate la usa ta, cum raspunzi? Esti un morcov, un ou sau un bob de cafea? Gandeste-te la asta. Ce sunt eu? Sunt morcovul care pare puternic, dar imediat ce da de durere se inmoaie si isi pierde puterea?

Sunt oul care porneste cu o inima maleabila, dar se schimba imediat ce simte caldura? Am fost sensibila, dar dupa o moarte, o despartire, o problema financiara… am devenit rigida? Coaja mea arata la fel, dar in interior sunt cu inima impietrita.

Sau sunt precum boabele de cafea? Acestea reusesc sa schimbe apa calda, cea care aduce durere. Cand apa devine fierbinte, boabele elibereaza arome si parfumuri. Daca simti ca esti ca boabele de cafea, atunci cand lucrurile sunt rele, vei avea incredere in tine si vei reusi sa schimbi situatia in favoarea ta.

Mai ai multe de trait… fericire care te va face sa zambesti, incercari care te vor face mai puternica, durere pentru a te face sa mergi mai departe.

Cei mai fericiti oameni nu au neaparat cel mai bun sau cel mai mult din toate; dar ei stiu sa beneficieze din plin de tot ceea ce le apare in cale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img